Hlavní obsah

Trump požádal Čínu, aby zrušila cla na zemědělské produkty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump požádal Čínu o okamžité odstranění veškerých celních tarifů na americké zemědělské výrobky. Žádost odůvodnil tím, že probíhající obchodní jednání mezi oběma zeměmi se vyvíjí dobře a že v pátek neuvalil pětadvacetiprocentní clo na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů (asi 4,5 bilionu korun), jak původně sliboval.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Požádal jsem Čínu, aby zrušila hned všechna cla na naše zemědělské produkty (včetně hovězího a vepřového atd.) na základě skutečnosti, že jsme se hezky posunuli s našimi obchodními rozhovory a já jsem nezvedl 1. března cla na 25 procent,“ napsal Trump na Twitteru. „Je to velmi důležité pro naše farmáře - a pro mě!”

Trump oznámil už 24. února, že se rozhodl odložit uvalení dalších cel na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů a že se sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, aby narovnal obchodní vztahy s Čínou a dosáhl s ní dohody.

Trump Čínu požádal o zrušení cel v pátek po návratu z Vietnamu, kde neúspěšně jednal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem o denuklearizaci Korejského poloostrova. Ocenil roli Číny při zprostředkování rozhovorů: „Čínský prezident Si mi byl velmi nápomocen při setkání s Kim Čong-unem.”

Podle agentury AP prezident nezmínil, že Peking svá cla uvalil až v odvetě za kroky, které on sám nařídil. Američtí zemědělci jsou klíčovou voličskou skupinou pro Trumpa i republikánskou stranu a obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou na ně těžce dolehla. Čína je druhým největším trhem, kam USA vyvážejí své zemědělské produkty, v rcoe 2017 dosáhl export hodnoty 20 miliard dolarů, na čemž se vývoj sóji podílel 12 miliardami.

Reklama

Výběr článků

Načítám