Hlavní obsah

USA odstupují od raketové smlouvy s Ruskem z roku 1987

Washington
Aktualizováno

Spojené státy odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Oznámil to v pátek ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Smlouva byla v době studené války jedním z hlavních výsledků snahy obou supervelmocí o kontrolu zbrojení.

Foto: Profimedia.cz

Ruský mobilní systém protivzdušné obrany středního dosahu S-300. Ilustrační foto.

Článek

Články smlouvy přestanou být USA vázány s platností od soboty, o svém kroku bude Washington oficiálně informovat Moskvu. Spojené státy pátečním oznámením spustily půlroční výpovědní lhůtu, během níž je ještě možné o osudu dohody jednat.

USA jsou nicméně podle Pompea ochotny vést s Moskvou rozhovory o kontrole zbrojení. Prezident Donald Trump stojí o dohodu, která je ověřitelná, řekl ministr.

Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) uzavřená v éře prezidenta USA Ronalda Reagana a sovětského reformního vůdce Michaila Gorbačova ukládá oběma státům zlikvidovat rakety s doletem 500 až 5000 kilometrů.

Washington na to, že chce vypovědět smlouvu, upozorňoval Moskvu delší dobu. Rozhodnutí je podle Pentagonu reakcí na porušování této dohody, důvodem je nová ruská střela s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná Novator 9M729), která má mít podle Američanů dolet 2500 kilometrů. Ruští generálové tvrdí, že dolet jejich nové rakety nepřesahuje 480 kilometrů.

Střela SSC-8 (Novator 9M72)
Ruské střely s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M72) jsou střely s plochou dráhou letu vypuštěné ze země z mobilních ramp. Zřejmě se jedná o pozemní variantu ruské námořní střely 3M-54 Kalibr nebo o upravenou raketu Iskander K. Údajně mají několikanásobně větší dolet než povolených 500 km. Rusko to popírá.
Střelu vyvíjela společnost Novator od počátku nového tisíciletí a poprvé byla odpálena v červenci 2014. Následně byla vypuštěna o rok později. Při prvních letech nepřekonala hranici doletu 500 km, pak ale americké Národní středisko pro vzdušné a kosmické zpravodajství NASIC spadající pod americké letectvo USAF uvedlo, že má maximální dolet 2500 km, a tudíž porušuje smlouvu INF. V listopadu 2016 USA požádaly o ustavení komise, která by prověřila, zda střela dopovídá regulím INF.
V únoru 2017 byly střelami vybaveny dva prapory. Do konce loňského roku Rusko údajně vyrobilo stovku těchto střel o délce šest a až osm metrů a průměru 53 cm.
Odpalovací zařízení je podobné, jaké se používá u střel Iskander.
Spojené státy na existenci střely SSC-8 reagovaly zahájením vývoje vlastní střely středního doletu Potvrdily to v listopadu 2017.

V prohlášení, které na svém webu zveřejnil Bílý dům, obvinil Donald Trump Rusko, že „příliš dlouho a beztrestně” smlouvu porušovalo tajným vývojem a rozmístěním zakázaného raketového systému. Spojenci USA v NATO podle prezidenta vypovězení smlouvy „plně podporují”.

„Nemůžeme být jedinou zemí na světě, které je smlouvou jednostranně vázána... Pokročíme ve vývoji naší vlastní vojenské reakce a budeme spolupracovat s NATO a ostatními spojenci a partnery, abychom zabránili Rusku získat jakoukoli vojenskou převahu prostřednictvím svého nezákonného jednání,” uvádí se v prohlášení.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo

Oznámení Spojených států o údajných ruských prohřešcích má podle ruské diplomacie odůvodnit fakt, že USA chtějí dohodu jednostranně vypovědět. Pentagon sám podle Moskvy smlouvu porušuje rozmisťováním systémů protiraketové obrany ve východní Evropě a východní Asii, které se prý snadno mohou stát nástrojem útoku s použitím raket zakázaného doletu.

Moskva si v souvislosti s odstoupením Spojených států od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) vyhrazuje právo na odvetnou reakci a opatření, uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám