Hlavní obsah

Atentát v policejní akademii v Bogotě má přes dvacet obětí

– Bogotá • Aktualizováno

Na 21 vzrostl počet obětí čtvrtečního atentátu v Kolumbii, uvedly v noci na pátek místní policejní orgány. Dalších 54 utrpělo zranění při explozi auta naloženého výbušninami v areálu policejní akademie v Bogotě. Prezident Iván Duque označil výbuch za teroristický čin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v BogotěVideo: Reuters

 
Článek

Podle svědků se ozvala silná detonace, po níž se z oken budov v okolí vysypala skla. Na místo se sjely sanitky a vyslány byly i vrtulníky.

Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích bylo vidět hořící vrak automobilu obklopený různými troskami. „Zdá se, že to byla nálož v autě v akademii generála Santandera,“ řekl starosta Bogoty Enrique Peňalosa.

Foto: ČTK/AP

Auto zničené výbuchem v areálu policejní akademie v Bogotě

Kolumbijský ministr obrany Guillermo Botero uvedl, že všechny oběti byli studenti akademie ve věku od 17 do 22 let. Útok byl spáchán po slibu kadetů.

Prezident Iván Duque útok odsoudil jako „zavrženíhodný teroristický čin” a oznámil, že on i jeho nejvyšší velitelé okamžitě přerušují svou cestu na západě země a vracejí se do metropole. „My všichni Kolumbijci odmítáme terorismus a stojíme jednotně proti němu. Před násilím neustoupíme,” napsal na Twitteru.

Generální prokurátor Néstor Martínez sdělil, že totožnost pachatele je už známa. Byl jím šestapadesátiletý Kolumbijec José Aldemar Rojas, člen povstalecké organizace Vojsko národního osvobození (ELN). Útok provedl pickupem značky Nissan, v němž bylo 80 kilogramů výbušnin. Akci plánoval 10 měsíců a po jejím provedení zemřel na místě.

Foto: ČTK/AP

Vojáci a záchranáři zasahují v policejní akademii v Bogotě

Agentura AP poznamenala, že v poslední době se stupňují útoky levicové organizace Vojsko národního osvobození (ELN) na policejní cíle. Vládě se nedaří obnovit mírové rozhovory s ELN.

Jejích 7000 partyzánů složilo zbraně na základě mírové dohody v roce 2016, jenomže pak došlo k útokům na ropovody a únosům a nekompromisní Duque po nástupu do funkce loni v srpnu odmítl obnovení mírových rozhovorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám