Hlavní obsah

Ve Venezuele mučili komplice neúspěšného pučisty

Washington

Komplice bývalého venezuelského policisty Oscara Péreze, který na konci června 2017 zaútočil na budovu ministerstva vnitra a Nejvyššího soudu, mučili. Zadrženi a týráni byli i jejich rodinní příslušníci. Ve společné zprávě o tom ve středu informovali ochránci lidských práv z organizace Human Rights Watch (HRW) a venezuelské skupiny Foro Penal.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Oscar Pérez zveřejnil prohlášení, v němž vyzýval ke vzpouře

Článek

„Venezuelská vláda brutálně zakročila proti členům armády podezřelých, že proti ní plánují spiknutí,” uvedl šéf latinskoamerické pobočky HRW José Miguel Vivanco. „Agenti tajné služby nejenže zatýkají a mučí armádní představitele, v některých případech dokonce jdou po jejich rodinách nebo dalších civilistech, když nemohou podezřelé najít.”

Ochránci lidských práv informovali, že 32 lidí podezřelých z vazeb na Oscara Péreze zadržely a mučily venezuelská tajná služba SEBIN a vojenská kontrarozvědka DGCIM. Mezi oběťmi jsou nejen důstojníci různých hodností, ale také jejich blízcí, včetně syna, matky a otce nebo partnera, které služby zadržely, aby se dostaly k pučistům.

Ve snaze získat informace o spiknutí příslušníci bezpečnostních složek zadržené bili, dávali jim elektrické šoky, dusili je, řezali jim chodidla žiletkou, odpírali jim stravu nebo neumožňovali chodit na toaletu. Týrali je i psychicky.

Den před květnovými prezidentskými volbami důstojníci bez identifikace zadrželi partnera seržantky podezřelé z plánování převratu Josého Alberta Marulandu Bedoyu. V sídle DGCIM ho pak zbili tak surově, že neslyší na levé ucho, uvedli aktivisté.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Z helikoptéry mířilo na budovu nejvyššího soudu v Caracasu 15 střel a čtyři granáty.

Mučení je časté

Skupina ve své zprávě upozornila, že nejde o ojedinělé případy. Mezi lety 2014 a 2017 zdokumentovali aktivisté i případy systematického zneužívání moci proti politickým oponentům v zemi. Podle skupiny Foro Penal bylo od roku 2014 v souvislosti s protivládními protesty zadrženo více než 12 800 lidí, včetně demonstrantů a přihlížejících. Od roku 2017 stanulo před vojenskými soudy na 800 civilistů.

Podle Foro Penal bylo ve vazbě mučeno nejméně 15 procent politických vězňů. HRW zaznamenala od roku 2017 více než 380 případů, kdy bezpečnostní složky jednaly s politickými oponenty krutě a nelidsky.

Vzbouřenec Pérez 

Samotný Oscar Pérez, který v červnu 2017 zaútočil vrtulníkem na vládní budovu a zveřejnil na sociální síti Instagram prohlášení, v němž vyzýval ke vzpouře proti vládě porušující demokratické principy [celá zpráva], byl zabit v lednu 2018. Předtím se v prosinci 2017 úspěšně zmocnil 26 pušek Národní gardy. Pak teprve nařídil venezuelský prezident Nicolás Maduro Péreze zlikvidovat.

Když zasahující síly zjistily, že se nachází na předměstí Caracasu, zahájili obkličovaní a dům ostřelovali z automatů i RPG. Pérez, který se původně nechtěl vzdát, se nakonec k tomuto kroku rozhodl, aby uchránil životy své rodiny i dalších vzbouřenců. Volal i svému bývalému policejnímu veliteli. Jeho nabídka nebyla přijata a speciální síly zaútočily na dům, kde byl, zabili jeho a pět jeho kompliců. Šest dalších osob bylo zatčeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám