Hlavní obsah

Brazilská vláda se chce zbavit stovek levicových úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilská vláda chystá propouštění úředníků federálních ministerstev, kteří tíhnou k socialistické či komunistické ideologii. Kabinet nového krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara plán „očisty” státního aparátu zveřejnil po svém čtvrtečním prvním zasedání. Bolsonaro se kromě toho zmínil o možnosti umístění americké vojenské základny v zemi.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Jair Bolsonaro

Článek

„Budeme mít odvahu učinit to, co zřejmě neudělala minulá vláda, začít čistit dům od samého počátku,“ řekl podle agentury AFP ministr a šéf Bolsonarova úřadu Onyx Lorenzoni. Voliči podle něho dali prezidentovi mandát „skoncovat se socialistickými a komunistickými ideami, které nás přivedly k současnému chaosu“.

Sám Lorenzoni hodlá ze svého úřadu propustit na 300 lidí a šéfové dalších vládních úřadů by podle jeho slov mohli sáhnout k obdobným krokům.

Bolsonaro, který ve volbách porazil kandidáta levice Fernanda Haddada, je znám jako rázný odpůrce levicové politiky, jež určovala směřování Brazílie v posledních třech desítkách let. Třiašedesátiletý bývalý armádní důstojník, jemuž pro jeho provokativní rétoriku i podobné názory s americkým prezidentem přezdívají „tropický Trump“, voliče lákal na slib skoncovat s korupcí a dosavadními vládnoucími elitami a oživit chřadnoucí ekonomiku. Značná část Brazilců se ale obává, že muž netající se obdivem k někdejší brazilské diktatuře ohrozí demokratické principy či práva menšin.

Bolsonaro ve čtvrtečním televizním rozhovoru uvedl, že je otevřen možnému jednání o umístění americké vojenské základny. Zároveň prohlásil, že Brazílie by se měla mít na pozoru před ruskými vazbami na „diktátorský“ režim prezidenta Nicoláse Madura ve Venezuele.

Reklama

Výběr článků

Načítám