Hlavní obsah

Falcon poprvé vynesl vojenský satelit

– Mys Canaveral

Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli ráno místního času nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která vynesla na oběžnou dráhu vojenský navigační satelit nové generace. Start je úspěchem pro firmu Elona Muska, protože poprvé pronikl na lukrativní trh vynášení vojenských družic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Falcon 9 po několika odložených startech vynesla do kosmu navigační satelit americké armádyVideo: Reuters

 
Článek

Raketa Falcon 9 Block 5 vzlétla z Mysu Canaveral v 8:51 (14:51 SEČ) . Byla v maximálně rozšířené konfiguraci, protože satelit GPS III-SV01 amerického letectva za 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun) bylo potřeba vynést na orbitu ve střední výši.

Družice slouží pro novou generaci systému GPS III. Je dosud nejvýkonnější ze všech navigačních družic, podle výrobce je třikrát přesnější než dosavadní systémy a osmkrát odolnější proti rušení. Na oběžné dráze má sloužit 15 let.

Jde o první z dvaatřiceti družic systému GPS III, které pro Pentagon vyrábí společnost Lockheed ve spolupráci se společností Northrop Grumman v rámci kontraktu za 12,6 miliardy dolarů (téměř 285 miliard Kč). Další má být vynesen v polovině příštího roku.

Systém GPS se dá plně využívat od roku 1995, o vývoji jeho třetí generace rozhodl v roce 1998 prezident Bill Clinton. Druhá generace slouží do roku 2005. Za vlády George Bushe se rozhodlo o podobě družic a tom, kdo je bude vyrábět. První měly být vynesena v roce 2014, ale program nabral zpoždění.

Start je pro majitele společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska velkým vítězstvím, protože se několik let snažil získat zakázku na vynášení vojenských družic, ale nedařilo se mu prosadit se proti zavedeným firmám Lockheed Martin a Boeing.

Reklama

Výběr článků

Načítám