Hlavní obsah

Třináctiletou americkou bojovnici proti střelným zbraním zabila zbloudilá kulka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milwaukee

Zbloudilá kulka zabila v pondělí večer ve městě Milwaukee v americkém státě Winsconsin třináctiletou Sandru Parksovou, která ve svých jedenácti letech napsala oceňovaný esej proti násilí a střelným zbraním ve Spojených státech. V textu napsala, že žije v chaosu a oběťmi střelby jsou i děti. O jejím osudu informovala v pátek stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Matku zabité školačky Bernice Parksovou (vlevo) utěšuje kmotra zabité Jasmine Wellsová.

Článek

„Žijeme ve stavu chaosu. Ve městě, kdy bydlím, slyším a vidím případy chaosu každý den. Malé děti jsou oběťmi bezcitného násilí a střelby...,“ napsala ve dva roky starém eseji. Od té doby se zřejmě nic nezměnilo.

V pondělí dívku zasáhla doma ve městě Milwaukee zbloudilá kulka. Její rodina volala na tísňovou linku, ale zbytečně. Dívka zemřela krátce po zásahu. Byla už osmým dítětem z místní školy, které bylo v roce 2018 zabito.

Matka Bernice Parksová řekla policii, že si šla lehnout dříve, zatímco se děti dívaly na televizi. Kolem osmé večer ji vzbudila střelba. Svou dceru našla ležet v kaluži krve.

„Řekla mi, mami, postřelili mě, zavolej na policii,“ uvedla Parksová v rozhovoru pro televizní stanici WTTI: „Dívala jsem se na ni. Neplakala, nekřičela. Byla tak klidná. Nezasloužila si opustit svět tímto způsobem.”

Když esej Sandry Parksové Naše pravda získal třetí cenu v soutěži Martina Luthera Kinga, řekla v lednu 2017 v rozhlase, že touží skončit s násilím a přetrvávajícími negativními postoji. „Všechno, co slyším, je, že někdo umírá a někdo byl zastřelen. Lidi nemyslí na ty, jejichž otec nebo syn či vnuk byli právě zabiti.“

Starosta Milwaukee Tom Barrett popsal situaci jako „šílenou“.

V souvislosti s případem byli zadrženi dva podezřelí. Isaac D. Barnes byl obviněn ze zabití a Untrell Oden z toho, že pomáhal ukrýt dvě zbraně.

Na Barnesovu možnou roli ve střelbě upozornila hned na místě činu jeho bývalá přítelkyně. Vypověděla, že přišel k jejímu zaparkovanému autu v masce a s útočnou puškou. Nadával jí a řekl jí: „Máš štěstí, že jsou děti v autě. Chtěl jsem tě odprásknout.“

Policie pak Barnese našla, jak se doma schovává v komoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám