Hlavní obsah

Kalifornii zachvátil ničivý požár, desetitisíce lidí utíkají před bleskovými plameny

• Aktualizováno

Desetitisíce lidí prchají pěšky před požárem, který vypukl na severu Kalifornie a rychle se šíří, uvedla televize Sky News. Únik z místa komplikuje dopravní kolaps. Mnozí lidé utrpěli zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v KaliforniiVideo: Reuters

 
Článek

„Je to hrozná devastace,” uvedl hasič Scott McLean. Plameny se šíří rychlostí 80 fotbalových hřišť za minutu, uvedla CNN. Práci hasičů výrazně komplikuje silný vítr, který pomáhá šíření požáru. Rozsah škod zatím není znám, protože hasičům se nepodařilo proniknout do města Paradise.

Oheň se šíří k městu Chico, v němž žije přes 80 tisíc lidí. Dosud byli zraněni dva hasiči a blíže neurčený počet civilistů, informoval šéf místních hasičů Darren Read. Oheň zničil kolem tisícovky budov.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Požár se šíří bleskovou ryhclostí.

Požár byl ohlášen ve čtvrtek ráno, za šest hodin zachvátil plochu 69 kilometrů čtverečních. „Všechny vozy, co jsme mohli nasadit, teď hasí a další jsou na cestě,“ uvedl mluvčí místních hasičů Rick Carhart. „Jsou tam desítky zásahových týmů a další stahujeme z celého státu (Kalifornie),“ dodal.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Plameny pohlcují domy a převyšují sloupy nadzemního vedení

„Věci začaly vybuchovat,“ popsala svůj útěk z města Gina Oviedová. „Lidé začali vyskakovat z aut a utíkat pryč,“ dodala. Požár pohlcoval domy, plameny převyšovaly sloupy nadzemního vedení, popsala situaci.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Severní Kalifornii trápí rychle se šířící požár.

Dopravní kolaps ztěžuje i evakuaci místní nemocnice. Zatímco 40 pacientů se podařilo přemístit jinam, dvacítka dalších stále čeká na záchranáře.

Silný vítr v kombinaci se suchem, které v Kalifornii panuje, zvyšuje nebezpečí požárů.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Boj hasičů s plameny

Reklama

Výběr článků

Načítám