Hlavní obsah

Spojené státy rozšiřují sankce vůči Íránu. Porušíme je, vzdoruje Teherán

Washington
Aktualizováno

Spojené státy začínají od pondělí uplatňovat další sankce vůči Íránu. Kromě energetického sektoru se týkají například lodní dopravy a bankovního sektoru. Ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že administrativa prezidenta Donalda Trumpa se chystá uvalit na Írán všechny sankce, které byly zrušeny v rámci jaderné dohody světových mocností s Íránem z roku 2015.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Íránský prezident Hasan Rúhání v reakci prohlásil, že země bude prodávat svou ropu a hodlá sankce porušovat. „Amerika chtěla íránský prodej ropy zcela omezit. My ale budeme ropu prodávat... a porušíme sankce,” řekl Rúhání na setkání s ekonomy, jež přenášela íránská televize.

Napětí mezi Teheránem a Washingtonem vyostřil prezident Trump, když letos v květnu oznámil odstoupení od jaderné dohody světových mocností s Íránem. Dohodu, v níž se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, uzavřel za USA předchozí prezident Barack Obama. Podepsaly ji také Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko a EU, které odstoupení USA od dohody kritizovaly.

Sankce jsou podle zdrojů blízkých Bílému domu součástí širší ekonomické války s íránským režimem, což minulý týden potvrdil i Pompeo. „Snaha administrativy změnit chování Íránu je mnohem širší a mnohem hlubší,“ řekl.

USA chce donutit zemi ke změně

Spojené státy stanovily 12 podmínek, které musí Írán splnit, aby Washington sankce zrušil. Jsou to požadavky, které mnozí analytici považují za výzvu ke změně režimu ve všem, kromě názvu státu. Írán a USA od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy.

Jak uvedl americký ministr financí Steven Mnuchin, na sankční seznam přibude více než 700 jednotlivců, subjektů, ale i plavidel a letadel. Spojené státy udělí výjimky pro humanitární dovozy, které by mohly zahrnovat potraviny, léky a další položky. Osmi státům umožní nadále dovážet z Íránu ropu a bude jim umožněno tyto nákupy omezovat pozvolnějším tempem.

Vzhledem k tomu, že sankce budou uvaleny na některé íránské banky, do problémů se může dostat bankovní síť SWIFT, která slouží k mezinárodním převodům peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám