Hlavní obsah

Karavana migrantů se přebrodila z Guatemaly do Mexika a táhne dál k USA

Na pochod k hranici se Spojenými státy se v sobotu vydala skupina zhruba 2000 migrantů, kteří se přes řeku dostali z Guatemaly do Mexika. Migranty ze středoamerických zemí zatím nezastavila ani mexická armáda, která již v minulých dnech poslala k hranici posily. Americký prezident Donald Trump pohrozil, že kvůli migrantům může dojít i k úplnému uzavření hranice s Mexikem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na hranicích mezi Guatemalou a MexikemVideo: Reuters

 
Článek

Migranti se přebrodili s pomocí lan přes hraniční řeku, přeplavali nebo zaplatili místním, kteří si za přepravu lidí či zboží na lodi přes řeku účtují 1,25 dolaru.

Další uprchlíci čekají v úmorném vedru na mostě přes hraniční řeku na registraci. Mexické úřady odmítly vpustit běžence do země hromadně, přijímají ale malé skupinky k azylovému procesu a některým z uprchlíků udělují povolení k pobytu na 45 dní.

Foto: Moises Castillo, ČTK/AP

Migranti čekající na hranicích mezi Guatemalou a Mexikem

Většina migrantů pochází z Hondurasu. Guatemalský prezident Jimmy Morales a honduraský prezident Juan Orlando Hernández se kvůli migrantům sešli k mimořádnému jednání na guatemalské letecké základně.

Vůdci obou zemí uvedli, že během uplynulého týdne vstoupilo do Guatemaly odhadem 5400 migrantů. Zhruba 2000 Hondurasanů se rozhodlo pochod do Spojených států vzdát a vrátili se dobrovolně do vlasti.

Svolávají se přes sociální sítě

Rodrigo Abeja, který je jedním z vůdců karavany migrantů, agentuře AP řekl, že běženci, kteří v sobotu pronikli na mexické území, budou v neděli pokračovat k městu Tapachula. „Ještě nevíme, jestli se nám podaří dojít až k americké hranici, ale půjdeme, jak daleko budeme moci,” prohlásil.

Foto: Moises Castillo, ČTK/AP

Situace na hranicích mezi Guatemalou a Mexikem je napjatá

Karavany migrantů pořádají nevládní organizace ze středoamerických zemí už řadu let. Cílem hromadné cesty lidí z chudých zemí Střední Ameriky je vyhnout se ve skupině nebezpečí, které hrozí při takové cestě jednotlivcům, a také hromadně upozornit na humanitární krizi ve Střední Americe. Nynější karavana, kterou svolali organizátoři přes sociální sítě, vyrazila před týdnem z města San Pedro Sula na severu Hondurasu.

Účastníci karavan migrantů utíkají před bídou a vysokou kriminalitou ve svých domovských státech a míří za lepším životem do USA. Dosud se obvykle karavany obešly bez větší publicity, až do letošního dubna, kdy podobnou karavanu označil americký prezident Donald Trump za bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy a poslal na hranici s Mexikem národní gardu.

Tentokrát Trump ještě přitvrdil, když nejprve pohrozil Hondurasu i Guatemale zastavením poskytované pomoci, pokud migranty nezastaví, a poté varoval, že uzavře hranice s Mexikem a rozmístí u nich vojáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám