Hlavní obsah

Trumpovi vysvětlení Saúdské Arábie ke smrti novináře stačí

– Washington

Americký prezident Donald Trump věří saúdskoarabskému vysvětlení smrti novináře Džamála Chášakdžího na konzulátu v Istanbulu. To, co se novináři stalo, považuje za nepřijatelné. Odvetná opatření by ale podle něj neměla zahrnovat zrušení prodeje amerických zbraní Rijádu, napsala agentura Reuters. O reakci ale bude rozhodovat Kongres.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Američtí zákonodárci jsou podle agentury k vysvětlení zatím skeptičtí. Saúdská Arábie tvrdí, že Džamál Chášakdží zemřel po bitce s muži, s nimiž měl v budově konzulátu schůzku. Turecko tvrdí, že Saúdové smrt plánovali a z Rijádu vyslali zvláštní komendo, které muže umučilo.

Trump dnes prohlásil, že oznámení Saúdské Arábie je dobrým a velkým prvním krokem. Uvedl také, že si nyní chce promluvit se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem a teprve hodlá přijmout případná opatření.

Podle Trumpa by měla být Saúdská Arábie potrestána "nějakou formou sankcí". Šéf Bílého domu by ale byl rád, kdyby sankce nepostihly americký prodej zbraní Saúdské Arábii. Zdůraznil také, že Spojené státy potřebují Saúdskou Arábii jako protiváhu Íránu na Blízkém východě.

Americký prezident již minulý týden řekl, že nechce, aby případná americká reakce znamenala ztrátu amerických pracovních míst kvůli tomu, že USA zastaví prodej zbraní a vojenského vybavení do Saúdské Arábie, která je na Blízkém východě klíčovým spojencem USA. K zastavení zbrojních dodávek již vyzvali někteří senátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám