Hlavní obsah

Přežil mučení ve Vietnamu i sestřelení stíhačky. Amerika vzpomíná na McCaina

Washington

Spojené státy přišly o jednoho ze svých nejvýraznějších politiků za poslední desítky let. Ve věku 81 let zemřel v sobotu americký válečný hrdina John McCain, který přežil pět let mučení ve vietnamském zajetí a tři desítky let bojoval za své zásady v Senátu. Byl znám jako nebojácný jestřáb, který ale v důležitých otázkách dokázal najít kompromis s opozičními demokraty.

Foto: CBS, ČTK/AP

Zraněný John McCain na nedatovaném snímku ze Severního Vietnamu.

Článek

„Byla to pěkná jízda. Prožil jsem obrovské vášně a viděl jsem úžasné zázraky. Bojoval jsem ve válce a pomáhal budovat mír. Měl jsem veškerý komfort a zažil jsem bídu. Byl jsem tak osamělý, jak jen člověk může být, a těšil se společnosti hrdinů. Prožil jsem nejtesknější zoufalství i radostný triumf,“ napsal John McCain ve svých pamětech.

Arizonský politik a bývalý stíhač se během svého života několikrát zřítil v letadle, překonal rakovinu kůže a statečně odolával politickým protivníkům z vlastní republikánské i oponentní demokratické strany.

Dva setřely a pětileté zajetí

Do války ve Vietnamu se John McCain zapojil v roce 1967. Krátce nato bylo jeho letadlo zničeno ještě na palubě letadlové lodi. Střepiny z letadla budoucího senátora zranily na noze a hrudi, po zotavení se ale vrátil do kokpitu.

Během náletů na Severní Vietnam v rámci operace Rolling Thunder byl ale sestřelen. Stihl se katapultovat, ale utrpěl zlomeninu ruky a nohy a navíc padl do zajetí, kde strávil pět a půl roku.

Foto: Handout Old, Reuters

Johna McCaina vytahují civilisté a příslušníci Vietcongu z jezera v Hanoji po sestřelení 26. října 1967.

Vietnamci chtěli McCaina v zájmu propagandy jakožto syna amerického admirála propustit, on ale odmítl. Trval na tom, že mají být propuštěni ti, kdo byli zajati před ním. Letec byl mučen, nikdy se však nevzdal. Z mučení ve Vietnamu si nesl trvalé následky. Mimo jiné nemohl zvedat ruce nad hlavu.

Teď nejde o politické rozbroje. McCainovi vzdávají hold i demokraté.

Ačkoliv to na americké politické scéně vře, v otázce úmrtí senátora Johna McCaina jdou neshody stranou. Jeho příznivci i oponenti vzdávají McCainovi hold jako svéráznému a neústupnému americkému patriotovi, který dvakrát neúspěšně kandidoval na prezidentského kandidáta (jednou v primárkách proti Georgi W. Bushovi a podruhé v prezidentské volbě proti Baracku Obamovi) a patřil k nejvýraznějším postavám Kongresu moderních dějin.

Foto: Profimedia.cz

John McCain na snímku ze 70. let

„Kdykoli za jeho života Amerika zažívala krušné chvíle, John McCain byl u toho. Byl to pilot námořnictva, válečný zajatec a jestřáb konzervativců s jiskrou v oku,“ uvedla stanice CNN. Americká média na zesnulém senátorovi obdivují mimo jiné to, že se dokázal postavit spolustraníkům a odmítl například shodit ze stolu Obamovu reformu zdravotní péče.

McCain, někdejší válečný vězeň během války ve Vietnamu a neúspěšný kandidát v amerických prezidentských volbách v roce 2008, který byl senátorem za stát Arizona, prohrál v sobotu boj s agresivní formou rakoviny mozku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám