Hlavní obsah

Migrace je téma i v Kostarice. Demonstrovali tam proti uprchlíkům z Nikaraguy

San José

V kostarické metropoli San José protestovaly o víkendu stovky lidí proti nikaragujskými imigrantům, kteří v posledních týdnech utíkají do této země. Policie v při akci zadržela přes 40 lidí a zabavila jim nože i Molotovovy koktejly. Protest se konal přesně čtyři měsíce poté, co v Nikaragui vypukla vlna protivládních protestů, jež si dosud vyžádaly přes tři sta obětí.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Protesty v Nikaragui

Článek

Účastníci demonstrace v San José v sobotu nesli kostarické vlajky a křičeli „Vypadněte, Nikaragujci”. Pochod došel k parku, kde se obyčejně scházejí Nikaragujci. Dav jich několik napadl i fyzicky, takže musela zasáhnout policie. Ta zatkla 44 lidí, z toho šest občanů Nikaraguy.

Kostarika má asi pět milionů obyvatel, z čehož osm procent tvoří cizinci. Většina z imigrantů jsou právě Nikaragujci. V posledních týdnech ale jejich počet výrazně vzrostl. Místní migrační úřady dostávají měsíčně obvykle kolem sta žádostí o uprchlický status, v červnu se tento počet zvýšil na 5200.

Protesty proti Ortegovi pokračují 

V sobotu se konala také další demonstrace v nikaragujské metropoli. Lidé nesli národní vlajky a řadu transparentů, například s nápisy Svobodu pro politické vězně či Ortega a Murillová jsou vrazi.

Demonstranti požadují mimo jiné uspořádání předčasných voleb, reformu volebního systému a nezávislé vyšetření úmrtí při demonstracích. Dvaasedmdesátiletý prezident Daniel Ortega ale předčasné volby odmítá a hodlá setrvat v nejvyšším úřadu do konce svého mandátu. Ten mu vyprší v lednu 2022.

Ortega je prezidentem od ledna 2007 a přes rok a půl je viceprezidentkou jeho manželka Rosario Murillová. Ortega stál v čele země už v 80. letech poté, co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám