Hlavní obsah

Trump podepsal rekordní vojenský rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump podepsal rekordní vojenský rozpočet na rok 2019 ve výši 717 miliard dolarů, což je v přepočtu asi 16 biliónů korun.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump během ukázky vojenského zásahu ve Fort Drumu

Článek

„Chystáme se posílit naše vojsko jako nikdy předtím,” uvedl podle CNBC Trump. Dodal, že rozpočet umožní dodat nejlepší letadla, lodě, tanky i střely.

Z celkové sumy 717 miliard dolarů by 617 miliard mělo jít do Pentagonu, 69 miliard na zvláštní zahraniční operace a 22 miliard na jaderný program. Rozpočet, který už začátkem srpna schválil americký Senát, by měl také umožnit zvýšit vojákům platy o 2,6 procenta. To je nejvíce za posledních devět let.

Deník The Wall Street Journal (WSJ) už dříve uvedl, že je cílem nového rozpočtu odpovědět na zvýšenou aktivitu čínské armády v Jihočínském moři a její snahu získat nejmodernější americké technologie. Právě Čínu zmínil Trump v pondělním projevu k rozpočtu v americkém Fort Drum. Ukázal na ni jako na nejnebezpečnějšího soupeře USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám