Hlavní obsah

Sonda Parker Solar Probe letí ke Slunci

• Aktualizováno

Z floridského mysu Canaveral v neděli po jednodenním odkladu odstartovala raketa se sondou Parker Solar Probe, která zamíří ke Slunci a přiblíží se mu na rekordních šest miliónů kilometrů. Raketa odstartovala přesně v ohlášených 3:31 místního času (9:31 SELČ).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety nesoucí sondu Solar ProbeVideo: AP

 
Článek

Sonda se má přiblížit ke Slunci zhruba na šest miliónů kilometrů, což je asi desetina vzdálenosti planety Merkur od Slunce, a bude čelit teplotě kolem 1370 stupňů Celsia. Těleso o hmotnosti téměř 700 kilogramů využije i gravitaci planety Venuše

Cílem mise je vnést nové světlo do poznatků o Slunci. Sonda bude měřit elektrická a magnetická pole, ale i fotografovat sluneční atmosféru. Nese přístroje, které zaznamenají detaily nezachytitelné z větší vzdálenosti. Sondu chrání obal, který jí umožní fungovat i v teplotách kolem 1370 stupňů Celsia.

Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Umělecká kompozice sondy blížící se mateřské hvězdě

Podle původního plánu měla raketa Delta IV Heavy z floridského mysu Canaveral odstartovat v sobotu v 03:33 místního času (09:33 SELČ). Přípravu na start NASA vysílala v přímém přenosu. Start byl následně několikrát odložen. Nakonec byl ohlášen technický problém, kvůli němuž byl start přesunut na neděli.

Sonda nese jméno po americkém astrofyzikovi Eugenu Parkerovi, který v 50. letech správně předpověděl existenci solárního větru. Je to vůbec poprvé, co NASA název sondy použila jméno dosud žijícího vědce. Jedenadevadesátiletý Parker start sledoval a vyjádřil naději, že sonda přinese poznatky o sluneční koróně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám