Hlavní obsah

Americký soud na poslední chvíli zakázal volné šíření návodů na 3D tisk zbraní

Americký soud vydal dočasný zákaz veřejné distribuce souborů pro výrobu zbraní pomocí 3D tisku. Podle soudce, který vyhověl požadavku osmi amerických států, může jejich volná dostupnost ohrozit bezpečí Američanů, napsala agentura AP.

Foto: Kyodo, Reuters

Zabavené zbraně vyrobené na 3D tiskárně

Článek

Skupina demokratických generálních prokurátorů z osmi amerických států se na soud v Seattlu obrátila se žalobou poté, co federální vláda na základě mimosoudní dohody po několikaletém sporu povolila internetové šíření elektronických dat, s jejichž pomocí si lidé mohou vyrobit plastovou poloautomatickou pušku na 3D tiskárně.

„Způsob, jakým lze tyto zbraně vyrábět, může zapříčinit nenapravitelné škody,“ konstatoval seattleský soudce Robert Lasnik, který vydal zákaz publikovat soubory pro tisk zbraní do doby, než bude rozhodnuto o osudu žaloby.

Soubory k tisku plastické zbraně nabídla na internetu k volnému použití texaská firma Defense Distributed a úřady USA tento krok koncem června schválily. Společnost je na internetu zveřejnila už před pěti lety a stáhlo si je na 100 tisíc lidí.

Krátká životnost, nízká spolehlivost

Tehdy však úřad kontrolující obchod se zbraněmi jejich volnou distribuci zakázal s odůvodněním, že porušuje pravidla vývozu zbraní. Firma však krok úřadu zažalovala a vláda na základě mimosoudní dohody zákaz letos zrušila.

Demokratičtí politici považují aktivitu Defense Distributed za ohrožení americké bezpečnosti, neboť zbraně se podle nich mohou snadno dostat do rukou zločinců, řada expertů jejich obavy mírní.

Relativně snadno dostupné klasické zbraně mají totiž podle znalců ve srovnání s těmi z tiskárny daleko vyšší životnost a také spolehlivost. Plastové exempláře vyrobené pomocí 3D tisku se podle nich rozpadnou po několika výstřelech.

Reklama

Výběr článků

Načítám