Hlavní obsah

Statisíce lidí v USA protestují proti rozdělování rodin imigrantů

Washington

Do sobotních protestů proti rozdělování rodin imigrantů, kteří nelegálně vstupují do Spojených států, se v amerických městech zapojily statisíce lidí. Informovala o tom agentura AP. Celkově bylo na dnešek naplánováno více než 700 protestních pochodů po celé zemi.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Protest ve Washingtonu

Článek

Spojené státy od května zpřísnily postup vůči imigrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Zatímco dopadení dospělí migranti putovali do vazby, děti jim byly odebrány a umístěny do detenčních center.

Sporná praxe rozdělování rodin vyvolala u americké veřejnosti i politiků pobouření, což amerického prezidenta Donalda Trumpa přinutilo vydat dekret, kterým odebírání dětí zastavil. Kongres se ale dosud neshodl na návrhu zákona, který by problematiku přistěhovalectví zevrubně řešil.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Účastníci protestu v hlavním městě USA

"Je to znepokojující. Rodiny jsou rozdělovány, děti jsou v klecích," uvedla podle agentury AP účastnice jedné z demonstrací. Během protestů se objevily transparenty s nápisy jako "Co přijde dál? Koncentrační tábory?" či "Žádné další děti v klecích". Nechyběly ani výzvy k odchodu prezidenta Trumpa z funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám