Hlavní obsah

Kvůli jadernému odzbrojení lze lidská práva odsunout, hájí Trump postoj ke KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Aby Spojené státy dosáhly denuklearizace KLDR, mohou upozadit porušování lidských práv severokorejským režimem. Uvedl to americký prezident Donlad Trump v rozhovoru pro televizi Fox News, který byl zveřejněn ve čtvrtek, když odpovídal na dotazy ohledně svého summitu s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Trump už dříve čelil výtkám, že neměl s Kimem jednat jako s rovným.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump připustil, že Kim spáchal strašné věci a nazval jej výrazem, který lze přeložit jako tvrdý a drsný. Dodal ale, že mnoho dalších lidí udělalo také hrozné věci. „Mohu projít řadu národů, kde se stala spousta špatných věcí,” prohlásil.

Podle agentury Reuters tím zlehčil obavy z Kimova chování v oblasti lidských práv. Reuters již v květnu napsal, že Trump najednou ve vztahu ke KLDR lidská práva opomíjí. Dříve přitom označil Kima za „šílence, kterému nevadí mučit hlady a zabíjet vlastní lidi”.

Americké ministerstvo zahraničí v dubnu zařadilo KLDR mezi země, které každodenně porušují lidská práva. Vyšetřovatelé OSN přirovnali míru tohoto porušování ke zvěrstvům z éry nacismu a doporučili, aby se severokorejští činitelé zodpovídali před Mezinárodním trestním soudem.

Sám Kim je podezřelý z toho, že nařídil vraždu svého bratra Kim Čong-nama loni v únoru v Malajsii, stejně jako popravu svého strýce Čang Song-tcheka v roce 2013.

Pro Trumpa je důležité jaderné odzbrojení

Trump nicméně ocenil svůj vztah s Kimem. „Myslím, že máme velmi dobrý vztah. Rozumíme si,” uvedl na adresu muže, s nímž si ještě nedávno vyměňoval urážky.

Prezident s Fox News hovořil před odletem ze summitu v Singapuru, kde Kim potvrdil svůj dubnový obecný závazek k denuklearizaci KLDR. „Myslím, že jsme v určitém směru už udělali něco velmi historického. Ale pro mě je úspěch, (až) když je hotovo,” řekl o cíli zbavit KLDR jaderných zbraní.

Ve středu Trump napsal na Twitteru, že jaderné nebezpečí ze strany KLDR pominulo. [celá zpráva]

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump a Kim Čong-un si potřásají rukou před novináři.

Podle amerického ministra zahraničí Mika Pompea USA doufají, že dosáhnou jaderného odzbrojení v Severní Koreji během následujícího dvou a půl roku. Výměnou Washington nabídl Pchjongjangu bezpečnostní záruky a možné budoucí zrušení hospodářských sankcí. Pozastavil také pravidelná americko-jihokorejská vojenská cvičení, které Pchjongjangu vadila. Viděl v nich nácvik invaze do KLDR..

Trump čelil i výtkám, že neměl Kimovi podávat ruku a že severokorejské vlajky se neměly střídat s americkými, protože reprezentují zločinný režim, který zbídačuje, zabíjí a zotročuje vlastní lid. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám