Hlavní obsah

Před 200 lety jste nám vypálili Bílý dům, vysvětlil Trump cla na zboží z Kanady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Torobto

Kanadský premiér Justin Trudeau měl na konci května nepříjemný telefonát. Volal si s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jako vysvětlení, proč USA uvalily clo na dovoz a hliníku a mědi, si vyslechl výčitku, že Kanaďané v roce 1812 vypálili Bílý dům. Trump to ale poněkud spletl. Sídlo amerického prezidenta vypálili Britové, navíc v roce 1814. Informovala o tom stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Bílý dům

Článek

„Nebyli jste to, hoši, vy, kdo vypálil Bílý dům?“ odpověděl Trump podle zdroje CNN na dotaz kanadského premiéra, jak souvisí uvalená cla s národní bezpečností. Právě tou prezident USA poplatky za dovoz mědi a hliníku vysvětloval.

Útok britské armády na Washington v roce 1814 byl odpovědí na dřívější ofenzívu amerických jednotek na město York v kanadské provincii Ontario. Pro připomenutí – země javorového listu získala samostatnost až v roce 1867.

Dělal si snad legraci?

Americká média si proto kladou otázku, jak Trump svou poznámku směrem k Trudeauovi vlastně myslel. Pokoušel se snad americký prezident o vtip? „Pokud se bavíme o míře, kdy je to ještě možné brát jako vtip, tak dopad na Kanadu potažmo zaměstnance ve Spojených státech už není k smíchu,“ citovala zdroj z Trumpova okolí CNN.

Bílý dům věc odmítl komentovat. Ředitel americké Národní ekonomické rady Larry Kudlow se ale snažil napětí, které kolem cel a pravděpodobně i Trumpova telefonátu vzniklo, mírnit. „Nemám pochyb o tom, že USA a Kanada zůstanou jasní přátelé a spojenci i přes krátkodobé rozpory, které mohou nastat, řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám