Hlavní obsah

Láva z havajské sopky Kilauea zničila další stovky domů

Havajská sopka Kilauea po několika dnech relativního klidu opět vychrlila proudy lávy, které v úterý zničily až několik stovek domů. Podle místních úřadů jde o domy v rekreační oblasti Vacationland, která již byla evakuována, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sopka Kilauea dál ohrožuje HavajVideo: Reuters

 
Článek

Sopka na největším havajském ostrově Havaj v souvislosti se zemětřesením o síle 5,5 stupně vychrlila mohutný proud lávy, který se rychle dostal až do zmíněné oblasti na východě ostrova.

"Vacationland je skoro celý zničený," řekla v úterý médiím mluvčí místního úřadu Janet Snyderová, podle níž se v lokalitě nacházely hlavně rekreační domy, ale i trvale obývané budovy. Zničen byl i dům místního starosty Harryho Kima.

Foto: Terray Sylvester, Reuters

Láva zasáhla dálnici v Pahoa

Kilauea začala soptit začátkem května a experti se domnívají, že její aktivita může vydržet i několik měsíců. Sopka až dosud zničila podle oficiálních údajů na 120 domů, po úterku se však jejich počet výrazně zvýší.

Sopka vysoká 1200 metrů je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v devadesátých letech minulého století láva z této sopky zničila na 200 domů. V roce 1955 činnost vulkánu komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Foto: Terray Sylvester, Reuters

Láva v blízkosti elektrárny v Pahoa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám