Hlavní obsah

Trump povolil využít u smrtelně nemocných pacientů experimentální léčbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu podepsal dekret, který umožňuje smrtelně nemocným pacientům využít experimentální léčbu. Nařízení nazvané „Právo na pokus” podle šéfa Bílého domu deklaruje „základní právo” nevzdat se naděje na záchranu života.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podpisu předcházela podle agentury AP vzrušená debata v Kongresu. Podle republikánských poslanců dekret pomůže tisícům pacientů doufajících v záchranu. Mnoho demokratických kongresmanů ale soudí, že Trumpovo nařízení jen v těžce nemocných vzbudí falešné naděje.

Umožnit pacientům vyzkoušet dosud plně neprověřené léky Trump sliboval už během volební kampaně v roce 2016. Lidé trpící život ohrožující chorobou, kteří už využili všechny možnosti léčby, mají podle Trumpova nařízení právo užít dosud neschválené léky.

Léky za normálních okolností procházejí často mnohaletým testovacím obdobím, než dohledové úřady povolí jejich distribuci. Dosud v USA platilo pravidlo, že neprověřené léky mohli pacienti dostat jen se souhlasem amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ten podle agentury AP vyřizuje 99 procent žádostí kladně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám