Hlavní obsah

Letecké záběry: Sucho udělalo z azurové laguny v Chile měsíční krajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Nejen Česko se potýká se s nebývalým suchem. V jihoamerickém Chile zcela vyprahla laguna, která se rozprostírala na ploše dvanácti čtverečních kilometrů a přinášela vláhu i obživu místním obyvatelům. Záběry vyschlé krajiny v pátek zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chile vyschla laguna na ploše 12 kilometrů čtverečníchVideo: Reuters

 
Článek

Podle hydrologa Pabla Garcii z Chilské univerzity laguna Aculeo ve střední části země vyschla naposledy před dvěma tisíci lety. Ze dříve vyhledávané lokality se tak stala takřka měsíční planina.

Foto: Profimedia.cz

laguna Aculeo

Příčina vyschnutí rozhlehlé laguny není známa. Jedni ji připisují vysychání částí Chile, které by mohlo být způsoben klimatickými změnami, další, včetně hydrologa Garcii, se ale přiklánějí k tezi, že je na vině jednoduše přílišná spotřeba vody.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V Chile vyschla laguna na ploše 12 kilometrů čtverečních

Ať už je to jakkoliv, laguna by měla být opět zavlažena. Odborníci už zvažují, jak to udělat. V úvahu připadají například zavlažovací kanály z okolních vodních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám