Hlavní obsah

Kvůli erupci havajské sopky nařídili evakuaci 1700 lidí

Honolulu

Na ostrově Havaj nařídili povinnou evakuaci 1700 lidí kvůli erupci sopky Kilauea, která je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Proudy lávy se už valí přes jednu z ulic a v oblasti byla zjištěna nebezpečně vysoká koncentrace kysličníku siřičitého. S evakuací pomáhají záložníci z Národní gardy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havajská sopka Kilauea chrlí lávuVideo: Reuters

 
Článek

Čtvrteční erupce následovala po několika menších zemětřeseních, z nichž poslední nejmohutnější mělo sílu pěti stupňů. Na začátku týdne z kráteru Puu Oo vytekla láva. Po zemětřeseních byla uzavřena cesta silnic do okresu Puna.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dým stoupající z kráteru Puu Oo byl načervenalý

„Seismická aktivita je mimořádně vysoká, takže cítíme, že to může být jen počátek,“ řekl příslušník civilní ochrany v okrese Havaj Talmadge Mango.

Foto: ČTK/AP

Vyvržená žhavá láva

„Zní to jako proudový motor,“ řekl listu Honolulu Star-Adviser jeden z obyvatel Ikaika Marzo. Dodal, že proudy lávy stříkaly do výše 45 metrů.

Foto: U.S. Geolgogical Survey , ČTK/AP

Mohutný dým valící se z havajské sopky Kilauea z kráteru Puu Oo.

Evakuovaná byla i Maija Stenbacková, která žila v Leilani Estate asi šest bloků od místa čtvrteční erupce. Uvedla, že je nyní u přátel: „Byla slyšet i cítit erupce vzdálená asi půl míle. Bylo to, jako by někdo hrál silně na basu, byly skutečně silně cítit basy.“ Dodala, že zvuk jí připadal stejně neuvěřitelný jako barva lávy. Dým byl načervenalý.

Foto: Reuters

Popel a dým nad sopkou Kilauea

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám