Hlavní obsah

Trump zvažuje setkání s Kimem v demilitarizovaném pásmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že by se mohl setkat s vůdcem KLDR Kim Čong-unem ve vesnici Pchanmundžom na hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Napsal to v pondělí na Twitteru. Později v Bílém domě novinářům řekl, že dalším zvažovaným místem pro americko-severokorejský summit je Singapur. Přesný termín summitu znám ještě není, jen to, že by se měl konat koncem května nebo začátkem června.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Žena v Tokiu prochází pod obří obrazovkou s portréty prezidenta USA Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čon-una.

Článek

„Pro SETKÁNÍ se uvažuje o řadě zemí, ale nebyl by Mírový dům na hranici mezi Severní a Jižní Koreou více reprezentativní a důležitější místo než nějaká třetí země? Jen se ptám!" napsal Trump s odkazem na Mírový dům v jihokorejské části Pchanmundžomu.

Tam jednal Kim Čong-un minulý týden s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Další zvažovanou alternativou je podle amerického prezidenta Singapur.

Od schůzky si americký prezident slibuje úspěch, který podle něj zajistí bezpečnost, mír a prosperitu na Korejském poloostrově bez jaderných zbraní. Varoval také, že když jednání nikam nepovede, summit opustí.

O místě jednání se hojně spekuluje už nějaký čas. Britský list The Guardian před časem uvedl, že by se schůzka mohla uskutečnit například ve floridském Trumpově sídle Mar-a-Lago, v Ženevě či New Yorku. V pátek Trump řekl, že ve hře jsou dvě nebo tři místa, kde by se mohla schůzka s Kimem uskutečnit.

Pchanmundžom ale může zajistit bezpečnost a také infrastrukturu potřebnou k podobné akci. Pokud by se jednalo tam, nemusel by navíc Kim cestovat příliš daleko. Od roku 2011, kdy se ujal moci, vyjel z KLDR teprve letos do Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám