Hlavní obsah

Bude to grandiózní. Trump si od schůzky s Kimem slibuje veliký úspěch

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump si od schůzky s Kim Čong-unem slibuje úspěch, který zajistí bezpečnost, mír a prosperitu na Korejském poloostrově, zbaveném jaderných zbraní. Trump o schůzce se severokorejským vůdcem, která se má podle prezidentových slov uskutečnit „v příštích týdnech”, vyjadřoval na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Šinzó Abem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Jak víte, setkám se v příštích týdnech s Kim Čong-unem, abychom posoudili denuklearizaci Korejského poloostrova," řekl Trump. „Doufám, že tato schůzka skončí velkým úspěchem, s netrpělivostí na ni čekám. Bude to grandiózní událost pro Severní Koreu a grandiózní událost pro svět. Uděláme vše možné, aby to byl úspěch celého světa, a nejen USA či Jižní Koreje, Severní Koreje či Japonska,“ dodal.

Pohrozil, že ze schůzky odejde, jestli nepovede k výsledkům. „Pokud setkání, až tam budu, nebude plodné, zdvořile jej opustím,” prohlásil Trump.

KLDR má podle něj šanci přestoupit na cestu k lepší budoucnosti, pokud svolí k úplnému a definitivnímu ukončení svého jaderného programu. Varoval také, že bude pokračovat kampaň maximálního tlaku na Pchjongjang, dokud se nezbaví jaderných zbraní.

S vyvíjením tlaku na KLDR souhlasil premiér Abe, který navštívil Trumpa v jeho floridské rezidenci. Podle premiéra nezle přistoupit na žádné ústupky Pchjongjangu, dokud své jaderné zbraně nezničí a jaderný program neukončí. Trump také přislíbil udělat vše možné pro osvobození Japonců, unesených a zadržovaných v KLDR.

Prezident Spojených států a vůdce KLDR Kim Čong-un by se měli setkat koncem května nebo začátkem června.

Reklama

Výběr článků

Načítám