Hlavní obsah

Podezřelý z bombových útoků v Austinu spáchal sebevraždu

Austin
Aktualizováno

Muž, kterého policie podezírala ze série balíčkových bombových útoků v Austinu v americkém státě Texas, je po smrti. Oznámil to ve středu šéf austinské policie Brian Manley. Americká média uvedla, že pachatelem je 23letý běloch Mark Anthony Conditt. Odpálil se ve svém autě. Motiv jeho činů není dosud jasný, napsala agentura DPA.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Policisté u červeného auta pachatele, který se v něm odpálil.

Článek

Během operace zásahové jednotky podezřelý odpálil nálož ve svém voze, když na auto vystřelil jeden z policistů. Policie uvedla, že se ho podařilo vypátrat, protože v náložích používal neobvyklé baterie a šrouby. Právě jejich nákupy na internetu přivedly vyšetřovatele na stopu Conditta.

Policisté pak obklíčili oblast u hotelu v Round Rocku a když podezřelý vyjel, začali ho stíhat. Když se jim vozidlo podařilo zastavit, řidič se odpálil.

Foto: ČTK/AP

Mark Anthony Conditt

Policie se nejdříve domnívala, že útoky mají rasový podtext. Prvními adresáty byli černoši z prominentních rodin bojujících za rasovou rovnost a Hispánci, pak se však terči stali i běloši. [celá zpráva]

Americká média podle BBC našla blog, ve kterém se Conditt v roce 2012 označil za konzervativce. Uvedl, že by měly být sňatky homosexuálů nelegální a byl proti potratům.

Podezřelý většinou nechával výbušniny v balíčcích u domů. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se obává, že muž stihl před svou smrtí nastražit ještě další nálože.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Úřady odvážejí auto, ve kterém se odpálil Mark Conditt

Série explozí začala 2. března. Při první explozi zahynul 39letý muž. Další dva atentáty se staly 12. března. Zabily 17letého chlapce a těžce zranily dvě ženy. [celá zpráva]

V neděli 18. března zranila exploze další dva muže. V úterý 20. března brzy ráno místního času vybuchla balíková bomba v distribučním centru společnosti FedEx na předměstí San Antoni, naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám