Hlavní obsah

Texaským Austinem otřásl už čtvrtý výbuch za měsíc, motivem může být rasismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Dva muže zranil v neděli výbuch nastražené nálože v Austinu v americkém státě Texas, uvedla stanice CNN s odvoláním na šéfa tamní policie Briana Manleyho. Jedná se už o čtvrtou explozi za měsíc a policie je přesvědčena, že souvisí s třemi předchozími, které si vyžádaly dva mrtvé a dva zraněné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Austinem otřásl během měsíce čtvrtý výbuch Video: Reuters

 
Článek

Nálož ležela u silnice a zranila dva cyklisty, kteří jeli na kole, nebo kola tlačili. Oběma bylo přes dvacet a skončili v nemocnici s vážnými zraněními, která je však neohrožují na životě.

Nálož se od předchozích liší, řekl Manley. „Předchozí balíčky se nacházely u dveří. Nyní to byl místo toho podezřelý balíček, který ležel u silnice. Jsme přesvědčeni, že existuje možnost, že nálož byla spuštěna nástražným drátem.“

Foto: Nick Wagner, ČTK/AP

Na místě výbuchu v Austinu zasahovali i agenti FBI

Policie zvažuje rasistický motiv, předchozí oběti a zranění byli Afroameričané a Hispánci. Zabitými jsou 39letý Anthony Stephan House a 17letý Draylen Mason, členové prominentních černošských rodin, které tradičně bojovaly za rasovou rovnost. U posledních zraněných nebylo uvedeno, z jakého pocházejí prostředí.

V pondělí policie varovala obyvatele, aby byli mimořádně opatrní a dávali si pozor na jakákoli podezřelá zařízení, na balíčky, tašky a batohy. Ve čtvrti, kde došlo k poslednímu útoku, vyzvali policisté obyvatele, aby do deseti ráno nevycházeli ven. Minule totiž byly spáchány dva útoky v jeden den.

Foto: Nick Wagner, ČTK/AP

Policisté z Austinu na místě exploze

První výbuch 2. března zabil Househo, dva další následovaly 12. března.

Obavy z výbuchů měly dopad i na velký hudební veletrh SXSW. Kvůli e-mailové výhrůžce bombou byl zrušen koncert kapely The Roots. Odesilatele zprávy se podařilo dopadnout a hrozí mu až desetiletý trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám