Hlavní obsah

V USA rozšířili sankce na Rusko, postihly i tajné služby

Washington

Ministerstvo financí USA ve čtvrtek oznámilo rozšíření protiruských sankcí. Podle listu Financial Times a agentury Bloomebrg bylo na sankční seznam připsáno 19 lidí a pět subjektů včetně vojenské rozvědky GRU a kontrarozvědky FSB. Důvodem rozšíření sankcí jsou kybernetické útoky, které mimo jiné mířily na oblasti energetiky, letectví a jaderná nařízení.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký ministr financí Steve Mnuchin oznámil rozšíření sankčního seznamu Rusů.

Článek

Sankce byly uvalené na ruskou tajnou službu FSB a její direktoriát pro zpravodajské operace i na vojenskou rozvědku GRU. Na sankčním seznamu se ocitl i náčelník GRU Igor Korobov. Některé ze jmen pocházejí z vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických voleb, které vede Robert Mueller, uvedl server The Hill.

„Vláda je konfrontována a čelí škodlivým ruským kybernetickým aktivitám včetně jejich pokusu se vměšovat do amerických voleb, ničivých kybernetických útoků a průniků do kritické infrastruktury,“ uvedl ministr financí Steven Mnuchin. Dodal, že Rusko zesílilo své útoky na americký energetický a vodohospodářský sektor a pokouší se mapovat americké rozvodné sítě. Ministr Mnuchin uvedl, že sankce souvisejí s útoky virem NotPetya. Tyto útoky označil za „podlé“.

GRU je údajně přímo zapletena do útoků před volbami a je také prý odpovědná za útok virem NotPetya z roku 2017. FSB zase prý podnikla v roce 2014 útok na databázi Yahoo!.

Mezi pěti subjekty je i petrohradská Internetová výzkumná agentura obviňovaná z šíření falešných zpráv, která se objevila v Muellerově zprávě o vyšetřování. Na seznamu se ocitl Jevgenij Prigožin, který je přezdívaný Putinův kuchař a který tuto společnost kontroluje přes jiné dvě firmy.

Lidem na seznamu bude zmrazen majetek a Američané s nimi nebudou smět obchodovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám