Hlavní obsah

Bolivijci s vlajkou dlouhou 200 kilometrů demonstrovali za přístup k moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dlouholetý spor o přístup k moři, který vedou Bolívie a Chile, se Bolivijci rozhodli upozornit netradičním způsobem. Námořní vlajku, rozvinuli na dvousetkilometrovém úseku mezi městy La Paz a Oruro. Do akce se zapojily tisíce lidí, kteří podle bolivijského prezidenta Eva Moralese ukázali jednotu země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bolívijci sešili 200 kilometrů dlouhou vlajkuVideo: Reuters

 
Článek

Spory o úzký pás tichomořského pobřeží se táhnou desítky let. Bolívie přišla o část svého území během Pacifické války v letech 1879-1883. Chile tehdy dobylo na Bolívii a jejím spojenci Peru několik set kilometrů území zaručujícího nejen přístup k moři, ale i k cenným nalezištím nerostných surovin v pouštní oblasti Atacama. Bolívie pak v roce 1904 podepsala mírovou dohodu, která stvrdila ztrátu území v délce více než 400 kilometrů.

Kvůli strategickému a ekonomickému významu oblasti se však La Paz dlouhodobě snaží získat část svého území zpět, a v roce 2013 se kvůli tomu dokonce obrátil k Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ) v Haagu.

Foto: Juan Karita, ČTK/AP

Vlajku držely tisíce lidí

Soudní řízení se nyní blíží ke konci a prezident Morales chce spektakulární akcí s vlajkou podpořit právní tým zastupující Bolívii před veřejným slyšením, které začne 19. března.

Foto: David Mercado, Reuters

Letecký pohled na část vlajky

„Tato vlajka, největší na světě, je živoucím znamením naší vůle překonat izolaci trvající už přes 100 let,” řekl prezident během slavnosti, jíž se podle informací vlády zúčastnilo na 100 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám