Hlavní obsah

Asociace držitelů zbraní v USA chce zablokovat nový zákon, pušku by měli mít i teenageři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Národní asociace držitelů zbraní (NRA) podala žalobu s cílem zablokovat nový zákon státu Florida o bezpečnosti na školách, jenž mimo jiné zvyšuje z 18 na 21 let věkovou hranici, od které je možné si pořídit pušku.

Foto: John McCall, ČTK/AP

Studentky školy, kde došlo ke střelbě.

Článek

Zákon rovněž rozšiřuje povinnou třídenní čekací dobu při nákupu pistolí také na nákup dlouhých palných zbraní a zakazuje i prodej zařízení, které umožňuje upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou. Na základě zákona vznikne také program, který umožní učitelům a dalším zaměstnancům škol za určitých podmínek nosit střelnou zbraň.

Zákon v pátek podepsal guvernér Rick Scott poté, co ho schválil floridský parlament. NRA mimo jiné tvrdí, že zákon porušuje druhý dodatek americké ústavy, který zaručuje Američanům právo vlastnit zbraň.

Foto: Reuters

Nikolas Cruz u soudu ve Fort Lauderdale

Nový zákon je reakcí na střelbu na škole v Parklandu, při které v únoru 19letý Nikolas Cruz zastřelil 17 lidí. Jeden z hlavních požadavků přeživších z Parklandu - zakázat poloautomatické pušky - se však do normy nedostal.

Reklama

Související články

Walmart nebude prodávat zbraně mladším 21 let

Obchodní řetězec Walmart a další velký americký prodejce zbraní Dick’s Sporting Goods zpřísňují podmínky prodeje střelných zbraní po masakru, při kterém...

Výběr článků

Načítám