Hlavní obsah

Střelce z floridské školy formálně obvinili ze 17 vražd, hrozí mu trest smrti

Fort Lauderdale
Aktualizováno

Devatenáctiletý Nikolas Cruz, který na floridské střední škole Marjorie Stonemanové Douglasové v Parklandu 14. února zastřelil 17 lidí, byl ve středu formálně obviněn ze sedmnácti vražd. Za to mu hrozí až trest smrti. Rozhodla o tom velká porota ve městě Fort Lauderdale.

Foto: Mike Stocker, ČTK/AP

Nikolas Cruz u soudu při slyšení

Článek

Cruz byl obviněn ze 17 případů plánované vraždy, přičemž bylo uvedeno jméno každé oběti. Šlo o jeden z nejhorších případů masové vraždy v dějinách USA.

Současně byl obviněn ze sedmnácti případů pokusu o vraždu prvního stupně, neboť dalších sedmnáct lidí postřelil.

Taktéž je obviněn ze střelby na studenty a učitele, které nezasáhl. Cruz po zadržení přiznal, že střílel. Jeho obhájce uvedl, že Cruz je ochoten se přiznat výměnou za doživotí. Žalobce se zatím nevyjádřil, zda bude žádat hrdelní trest.

Foto: Handout, Reuters

Nikolas Cruz

Jeho advokát popsal Cruze jako hluboce rozrušeného a emocionálně zlomeného mladíka. Podle televize Fox News v prvních dnech po masakru neprojevoval lítost: záznam z vazební věznice ze 17. února uvádí, že Cruz byl uvolněný, spolupracující a hovořil normálně. Vyhýbal se ale očnímu kontaktu. Později ale občas vypadal zamyšleně. „Často jen sedí a hledí do prázdna,” sdělil novinářům úřad místního šerifa. Někdy prý leží se zavřenýma očima, ale nespí. Cruz si 24. února do cely nechal přinést bibli.

Pro svou vlastní bezpečnost je držen na samotce odděleně od ostatních vězňů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám