Hlavní obsah

Kampaň MeToo může lidem zkazit romantiku na Valentýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kampaň proti sexuálnímu obtěžování #MeToo letos ovlivní romantiku svátku svatého Valentýna, který slaví zamilovaní převážně v anglosaských zemích. Zmrazit může podle odborníků na vztahy především to, co bylo po dlouhé roky jednou z cest vedoucích k manželství - milostné románky na pracovišti, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet Američanů, kteří přiznávají, že se zamilovali na pracovišti, se snižuje. Klesl na desetileté minimum - 36 procent, zjistil online průzkum firmy Harris Poll mezi zaměstnanci soukromého sektoru. O rok dříve přiznalo románek na pracovišti 41 procent dotázaných, což znamená statisticky významný pokles.

"Hnutí #MeToo je schopné zalít ledovou vodou každou jiskřičku a žhavý uhlík romantiky, který by se mohl mezi mužem a ženou rozhořet," řekla psychiatrička Carole Liebermanová, autorka knihy Bad Boys: Why We Love Them (Zlí hoši: Proč je milujeme).

Spolupracovníci, kteří spolu začnou chodit, přitom mají dobrou šanci na trvalý vztah. Podle průzkumů končí sňatkem 31 procent romantických vztahů na pracovišti.

Obtěžováním může být i kytka nebo lichotka

Ovšem vzhledem k obviněním ze sexuálních útoků vzneseným proti řadě prominentních mužů by zaměstnanci měli při flirtování postupovat rozumně a pomalu - a ujistit se, že jejich snaha je správně pochopena a přijímána, uvedla Carrie Lukasová, autorka knihy The Politically Incorrect Guide to Women, Sex, and Feminism (Politicky nekorektní průvodce světem žen, sexu a feminismu).

"I tak bezpečná romantická gesta, jako jsou svíčky, přání, lichotky a květiny, mohou být interpretována jako agresivní a obtěžující," dodala Lukasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám