Hlavní obsah

Nikdy nebyla lepší doba začít žít americký sen, tvrdí Trump v poselství o stavu unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Buďme jednotní, nikoliv jen v době krize, vyzýval americký prezident Donald Trump ve svém prvním poselství o stavu unie. V 80minutém projevu plném patosu a odkazu na národní hrdost chválil stav ekonomiky i prosazení daňové reformy. V projevu oznámil, že problém migrace chce řešit nikoliv silově, ale kompromisem společně s demokraty.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Donald Trump během poselství o stavu unie

Článek

„Vyzývám všechny, opusťme vše, co nás rozděluje a hledejme podobnosti, abyste dosáhli jednoty, abyste mohli sloužit ve prospěch lidí, k jejichž službě jste byli zvolení,“ řekl Trump směrem k demokratům a republikánům. Podle něj nastal pro Ameriku "nový okamžik", vláda pod jeho vedením buduje "bezpečnou, silnou a hrdou" zemi.

„Nabízím vstřícnou ruku ke spolupráci členům obou stran, demokratům i republikánům, při ochraně našich občanů jakéhokoli původu, barvy pleti nebo vyznání", prohlásil prezident.

Guantánamo nechává v provozu

V této souvislosti oznámil, že chce prosazovat ochranu země před ilegální imigrací prostřednictvím chystaného "spravedlivému kompromisu" s demokraty, nicméně rozhodnutí Baracka Obamy uzavřít věznici Guantánamo na Kubě se rozhodl zvrátit a podepsal dekret, jímž nechává věznici v provozu.

Připomněl, že na jihu země vybuduje "velkou zeď", která zajistí zemi bezpečnost, a že ukončí vízovou loterii a takzvanou řetězovou migraci způsobenou spojováním rodin. Boj s nelegální migrací podle prezidenta pomůže i ke zvládnutí drogové epidemie, která USA postihla.

Jeden národ, jedna americká rodina

Apeloval na všechny občany země, aby byli „jeden tým, jeden národ, jedna americká rodina". Každý by měl pracovat na budování "bezpečné, silné a pyšné Ameriky". Tvrdí, že ”nikdy nebyl lepší čas začít žít americký sen“. „Je to náš nový americký okamžik," řekl.

V poselství o stavu unie věnoval chvále amerického hospodářství a připomněl daňovou reformu, kterou se jeho administrativě podařilo prosadit. „Maše masivní daňové zvýhodnění přineslo úžasnou úlevu střední třídě a drobným podnikatelům," prohlásil prezident. Díky jeho vládě se prý podařilo zavést největší daňové úlevy v amerických dějinách. Benefit údajně pocítily tři milióny pracujících.

„Soustředíme se na obhajobu těch nejlepších zájmů amerických dělníků," potvrdil Trump v projevu základní pilíř své hospodářské politiky. Během jeho pobytu v Bílém domě se podle statistik v USA snížila nezaměstnanost ze 4,8 na 4,1 procenta, počet pracovních míst se podle Bílého domu zvýšil o 2,4 miliónu.

Varoval před ambicemi KLDR

Trump v poselství varoval před jadernými ambicemi Severní Koreje. Bezohledná snaha KLDR získat jaderné rakety by mohla velmi brzy USA ohrozit. Jeho vláda prý nebude opakovat staré chyby, které "dostaly Spojené státy do této velmi nebezpečné situace".

Prezident proto žádá odstranění limitů vojenského rozpočtu. Součástí obrany musí být i jaderný arzenál "tak silný a mohutný, že odstraší jakýkoli akt agrese". Možná přijde "magický okamžik", kde se národy sjednotí a zničí své jaderné arzenály. "Ještě tam ale nejsme," upozornil Trump.

Demokraté projev odsoudili

Demokraté sledovali Trumpův projev s nelibostí a později ho rozcupovali. Úspěchy americké ekonomiky, které Trump zdůrazňoval, podle jejich názoru jen zvýšily zisky korporací a povzbudily investory. Řadovým zaměstnancům spravedlivý podíl na bohatství nepřinesly, prohlásil poslanec Joe Kennedy, který využil práva opoziční strany odpovědět na bilanční zprávu hlavy státu.

Foto: Leah Millis, Reuters

Demokratická poslankyně Carolyn Maloneyová sleduje Trumpův projev.

Podle Kennedyho, který je jako vnuk někdejšího ministra spravedlnosti Roberta Kennedyho, by Američané měli odmítnout "vypjaté stranictví a chaos" Trumpovy éry. "Surovci" prý mohou zasadit úder a zabodovat, ale nikdy nedosáhnou síly a velikosti ducha lidí sjednocených k obraně své budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám