Hlavní obsah

Trumpovo varování pro Kima. Na ostrov Guam poslal jaderné bombardéry B-2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy rozmístily na své základně na tichomořském ostrově Guam tři strategické bombardéry B-2 schopné nést jaderné zbraně. Ve čtvrtek to oznámilo americké letectvo. Stanice Fox News poznamenala, že vyslání těchto strojů, které jsou díky technologii stealth obtížně zjistitelné radary, je jasným silovým signálem určeným pro Severní Koreu.

Foto: Profimedia.cz

Americký bombardér B-2 Spirit

Článek

Tento krok Američanů přichází v době, kdy se zdálo, že se korejská krize po dlouhé eskalaci začíná uklidňovat díky hned několika politickým gestům. Severní Korea se rozhodla vyslat na nadcházející olympiádu, pořádanou Jižní Koreou, svou výpravu. [celá zpráva] Obě země se také dohodly na obnovení horké linky pro případ vojenského problému. [celá zpráva] Po více než dvou letech navíc došlo k setkání delegací z obou stran demilitarizované zóny. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Trump oznámil, že USA po dobu rozhovorů nepodniknou žádnou vojenskou akci, která by diplomatické úsilí ohrozila. [celá zpráva] Ve středu navíc prohlásil, že jsou Spojené státy ochotny s režimem Kim Čong-una za určitých podmínek jednat přímo. [celá zpráva] Ve světle těchto událostí tedy lze vyslání jaderných bombardérů na Guam vnímat jako krok zpět.

Mise na dobu neurčitou

Jak dlouho bombardéry B-2 na Guamu zůstanou, není známo. Na tichomořské základně mají USA také několik nadzvukových bombardérů B-1.

Jeden stroj B-2 byl naposledy na Guamu loni v říjnu. Na ostrov, kde pobyl několik hodin, přiletěl v rámci cvičné mise z domovské základny v Missouri. Tři bombardéry B-2 pak na Guamu rozmístily USA naposledy v roce 2016

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám