Hlavní obsah

Zemřel první člověk, který volně plul vesmírem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku osmdesáti let zemřel první člověk, který vystoupil do volného vesmíru a pohyboval se v něm, aniž by byl spojen lanem s vesmírnou lodí. Bruce McCandless v roce 1984 opustil raketoplán Challenger a vydal se do nehostinné prázdnoty jen s takzvaným raketovým batohem na zádech. V zájmu překročení dalšího mezníku lidstva tak riskoval život. V sobotu o tom informovala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Bruce McCandless ve volném vesmíru

Článek

„Byla tam taková zima, že mi drkotaly zuby a třásl jsem se, ale nešlo o nic vážného,“ hlásil McCandless poté, co se jako první člověk na světě volně pohyboval vesmírem.

Foto: ČTK/AP

Bruce McCandless na snímku z roku 1982

Během prvního výstupu, který se navždy zapsal do historie, si Bruce McCandless troufnul vzdálit se na devadesát metrů od plavidla. Vzdálenost, která se může člověku na Zemi zdát mizivá, je pro kosmonauta ve volném prostoru značná.

„Ikonický snímek Bruce lehce se vznášejícího ve vesmíru inspiroval celé generace Američanů,“ připomněl senátor John McCain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám