Hlavní obsah

Trump radikálně omezil rozsah indiánských rezervací v Utahu. Může se tam těžit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salt Lake City

Americký prezident Donald Trump v pondělí potvrdil zmenšení dvou rezervací v Utahu o více než 5000 čtverečních kilometrů. Navzdory protestům Indiánů byla radikálně zmenšena chráněná oblast kaňonů Bears Ears a na polovinu i rezervace velkého schodiště Escalante. V bývalých rezervacích se nyní bude moci těžit.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump vyhlašuje okleštění rezervací.

Článek

Trump během návštěvy utažského parlamentu v Salt Lake City podle agentury AP prohlásil, že tento krok je nápravou škod, které zneužitím moci napáchala federální vláda, a že pravomoci rozhodovat o území se vrací zpět jednotlivým státům.

Foto: Laura Seitz, ČTK/AP

Protesty proti okleštění rezervací

„Někteří lidé si myslí, že přírodní zdroje Utahu by měla kontrolovat malá skupina byrokratů ve velmi vzdáleném Washingtonu. A víte co? Mýlí se,” řekl Trump.

Mluvil při tom v sále vyzdobeném obrazem mormonských pionýrů. „Společně nastolíme zářnou novou budoucnost zázraků a prosperity,“ dodal.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký president Donald Trump oklešťuje v utažském Kapitolu rezervace pod obrazem mormonských pionýrů

V oblasti přírodních útvarů Bears Ears jsou hojná naleziště indiánských památek a Indiáni proti verdiktu protestovali. „Budeme bojovat všemi způsobit,” řekl listu The New York Times Russell Begaye, předseda Národa Navahů, což je organizace zastřešující Navahy žijící v této oblasti. Begaye poznamenal, že vláda Spojených států už zabrala „milióny akrů země mého lidu”.

Nyní bude v obou oblastech možné těžit ropu i plyn, dolovat uhlí a také stavět.

New York Times uvádí, že proti verdiktu už míří k soudu první stížnost, kterou podali ochránci přírody.

Foto: Andrew Cullen, Reuters

Údolí Comb Wash v okleštěné rezervaci Bears Ears s typickými rudými skalami

Oblast Bears Ears, která je nyní menší o 85 procent, prohlásil loni za národní památku bývalý prezident Barack Obama. Učinil tak krátce před odchodem z funkce, aby v místě znemožnil těžbu surovin a komerční rozvoj, čímž rozhněval místní republikány. Zastání naopak našel u indiánské populace.

Foto: Francisco Kjolseth, ČTK/AP

Kaňon Arch v okleštěné rezervaci Bears Ears

Rezervaci Grand Staircase-Escalante, jejíž plocha byla zmenšena na polovinu, vyhlásil v roce 1996 další demokratický prezident Bill Clinton. Uplatnili sto let starý zákon, který dává prezidentům právo vyhlašovat památky a chránit je i další objekty historického a vědeckého zájmu, musejí ale přitom ctít, že jde o co nejmenší území, k čemuž podle utažských politiků nedošlo.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump hájí rozhodnutí oklestit rezervace.

Prezident Trump letos v dubnu vydal dekret, který nařídil ministru vnitra Ryanu Zinkemu prověřit 27 národních památek a chráněných míst na federální půdě vyhlášených od roku 1996, což se týkalo i obou utažských přírodních rezervací. Ministerstvo vnitra v září doporučilo několik chráněných území v Utahu - ale také v Nevadě či Oregonu - zmenšit, což v pondělí Trump svým podpisem dokončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám