Hlavní obsah

Trumpův bývalý poradce Flynn přiznal, že lhal FBI o svých stycích s Rusy

Washington
Aktualizováno

Bývalého bezpečnostního poradce amerického prezidenta Michaela Flynna obvinili ze lživého prohlášení pro FBI. Neuvedl, že se setkal před zvolením Donalda Trumpa s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Uvedla to v pátek stanice BBC. Krátce poté před soudem Flynn vinu přiznal. Podle ABC je připraven svědčit, že jednal na Trumpův příkaz.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn

Článek

Flynnovo přiznání podle televize ABC ukazuje, že se bývalý generál, jemuž hrozí trest vězení v délce pěti let, dohodl na spolupráci s vyšetřovateli. Soudce Rudolph Conteras se zeptal advokáta Roberta Kellnera, zda Flynn přiznal vinu.

„Ano, ctihodnosti,” řekl Kelner. Soudce pak dodal: „Přijímám přiznání. Soud nebude jednat a asi nebude odvolání.“

Flynn mohl od soudu odejít, jen se musí každý týden hlásit. Krátce poté vydal prohlášení: „Uznávám, že věci, které jsem přiznal dnes před soudem, byly špatné a kvůli své víře v Boha pracují na tom, abych je napravil.“ Flynn nyní bude plně spolupracovat s vyšetřovateli, i když to zprvu odmítal.

Informaci televize ABC, že při výslechu vypověděl, že kontakty s Rusy ho pověřil sám Trump, vyšetřovatelé nepotvrdili. ABC ji uvedla s odvoláním na člověka obeznámeného s vyšetřováním s tím, že Flynn je připraven v tomto smyslu svědčit.

Vyšetřování ruského vměšování

Obvinění vznesl zvláštní rada Robert Mueller, který vyšetřuje ruské vměšování do amerických voleb. Flynn, který musel odstoupit kvůli kauze, v níž zapřel schůzku s ruským velvyslancem, je obviněn, že „záměrně a vědomě“ pronesl „falešné, fiktivní a nepravdivé a podvodné prohlášení“.

Podle obvinění vloni na konci prosince řekl agentům FBI, že nepožádal ruského velvyslance, aby jeho země „upustila od eskalace situace a neodpovídala na sankce, které ten den na Rusko uvalily USA“. Ve skutečnosti však takovou žádost vznesl.

Ve funkci skončil po 24 dnech

Flynn do roku 2014 vedl vojenskou rozvědku DIA, loni pak Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaní. Po Trumpově lednovém nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce.

Po 24 dnech ve funkci musel ale Flynn odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. Viceprezidentovi Mikeu Penceovi nejprve řekl, že před prezidentskou inaugurací nehovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Penceovi neřekl nedopatřením. [celá zpráva]

Flynn je dosud nejvyšším představitelem Trumpova týmu, kterého zasáhlo vyšetřování Muellerova týmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám