Hlavní obsah

Írán chce do Mexického zálivu poslat válečné lodě

– Teherán

Írán hodlá do Mexického zálivu vyslat několik válečných lodí a posléze i ponorky. Cílem kroku je podle íránského námořnictva ukázat, že země je důležitým hráčem na světové politické scéně. S odkazem na zprávu agentury Tasním o tom ve čtvrtek informovala některá zahraniční média.

Foto: Profimedia.cz

Korveta íránských námořních sil

Článek

Záměr vyslat do Mexického zálivu íránskou flotilu oznámil nový kontradmirál Hosejn Chánzádí. Objevují se názory, zda opatření nevyvolá ve Spojených státech obavy z nové studené války.

Lodě podle kontradmirála proplují Atlantským oceánem a následně podél několika jihoamerických zemí, než zakotví v Mexickém zálivu. Cílem je prý ukázat sílu íránského námořnictva a šířit poselství míru a přátelství.

Agentura Tasním rovněž oznámila, že íránskou flotilu v Kaspickém moři brzy posílí nová korveta, ze které lze odpalovat rakety. V brzké době hodlá íránské námořnictvo také otevřít letiště ve městě Džásk v Íránu v Ománském zálivu, který Írán považuje za svou součást. Loni v listopadu íránská flotila obeplula Afriku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Spojené státy a Írán přerušily diplomatické styky krátce po íránské islámské revoluci v roce 1979. Nad Íránem tehdy převzala kontrolu skupina radikálních duchovních, která otevřeně hlásala nenávist k americké vládě.
Šíitský Írán je prominentním hráčem na Blízkém východě a v oblasti bojuje o vliv se sunnitskými spojenci USA, což je například Saúdská Arábie. Teherán dlouhodobě čelí obviněním z podpory radikálních skupin, včetně libanonského šíitského Hizballáhu, a je kritizován za podporu režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Výběr článků

Načítám