Hlavní obsah

Tým Clintonové před volbami platil za kompro na Trumpa. Stopy vedou do Ruska

Washington

Demokratická strana loni během americké prezidentské kampaně financovala sbírání kompromitujících materiálů proti republikánskému kandidátovi a nynějšímu šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi. Mělo jít o důkazy o napojení lidí kolem Trumpa na Rusy, ale i dehonestující materiály, které měli Rusové na Trumpa chystat. S odvoláním na své zdroje o tom v úterý informovala agentura AP.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Bývalá demokratická kandidátka do Bílého domu Hillary Clintonová

Článek

Na shromažďování důkazů o spolupráci demokratů s Rusy si demokraté podle AP najali bývalého britského zpravodajce Christophera Steelea. Ten má velmi dobré kontakty v FBI a dalších amerických tajných službách.

Steele měl prověřit, jestli lidé kolem Trumpa nekoordinují kampaň s Kremlem a zda Rusové zároveň proti Trumpovi neshromažďují materiály, jež by později mohli použít proti němu. Zjistil údajně, že tomu tak je. Podle serveru BuzzFeed má ruská tajná služba důkazy o sexuálních dobrodružstvích Donalda Trumpa v jednom hotelu v Moskvě a o tajných schůzkách jeho spolupracovníků s ruskými činiteli.

Sám Steel ani nikdo jiný ale pravost tvrzení, které v lednu zveřejnil server BuzzFeed, nepotvrdil. A Trump opakovaně označil údajné kompromitující informace za podvod.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Špión, který převlékl dres

Pikantní je na celé věci to, že Steele a jeho firma během primárek pracovali pro nejmenovaného kandidáta republikánů, tedy Trumpova stranického soka. Demokraté někdejšího špióna najali poté, co je onen republikán přestal platit. Patrně proto, že skončily primárky. Kolik demokraté za kompro na Trumpa zaplatili, nechtěly zdroje AP prozradit.

Údajnými vazbami se zabývá FBI a potvrdila i pravost některých závěrů Steela. Ty nejvážnější naznačující, že o spolupráci věděli lidé z nejbližšího okolí prezidenta nebo dokonce sám Trump, ale potvrzeny či vyvráceny nebyly a vzhledem k závažnosti tématu ani nikdy být nemusí.

Steele pro demokraty nepracoval přímo. Byl najat washingtonskou firmu GPS Fusion. Té ale za obdobnou službu platil právník Marc E. Elias, jenž zase pracoval pro ústředí demokratů – Demokratický národní výbor. Není proto jasné, kdo z demokratů a do jaké míry byl o činnosti někdejšího britského špiona informován.

O tom nic nevíme

Bývalý mluvčí kampaně Hillary Clintonové Brian Fallon tvrdí, že o spolupráci s GPS Fusion nevěděl. „Poprvé jsem se dozvěděl o Christopheru Steelovi a nějaké složce až po volbách. Kdyby se ale ke mně dostala dřív, neměl bych problém ji předat dál a naléhat na reportéry, aby to prověřili,“ řekl Fallon Washington Postu.

Mluvčí demokratického ústředí listu řekla, se nikdo ze současného vedení výboru na rozhodnutí vztahujícím se GPS Fusion nepodílel a nevěděl ani o zakázce pro právní firmu Marka E. Eliase.

Reklama

Výběr článků

Načítám