Hlavní obsah

Polovina Američanů se bojí třetí světové války

Washington

Téměř polovina Američanů se obává, že propukne třetí světová válka a Spojené státy do ní vstoupí. Vyplývá to z průzkumu Chapmanovy univerzity v Kalifornii. Jiný průzkum společnosti YouGov, na který upozornil server CBS News, přinesl obdobná čísla. Třetí světové války se podle něj bojí polovina respondentů, americké účasti v ní pak třetina.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Americký voják v Afghánistánu. Ilustrační foto

Článek

Naopak klidné spaní má z hlediska hrozby globálního válečného konfliktu 22 procent oslovených obyvatel Spojených států. Pokud jde o konflikt s konkrétní zemí, obávají se obyvatelé Spojených států nejvíce války se Severní Koreou.

Necelé dvě pětiny účastníků průzkumu YouGov se domnívají, že válka USA se Severní Koreou je nevyhnutelná. Opak si myslí 62 procent dotázaných, kteří doufají, že válce s KLDR je možné se vyhnout.

Polovina obyvatel se bojí KLDR

Z dotazování Chapmanovy univerzity zase vyplynulo, že je 47,5 procenta Američanů přesvědčeno, že je režim Kim Čong-una ochoten použít zbraně.

Rozděleni jsou Američané v otázce vztahu vůči Íránu a dohodě o kontrole jeho jaderného programu, kterou Bílý dům tvrdě kritizuje. Tři z deseti jsou přesvědčeni, že prezident Donald Trump by měl jadernou smlouvu změnit, 40 procent preferuje opak. Zbytek možnost změny dohody připouští, ale příliš si ji nepřeje, cituje CBS News z průzkumu You Gov.

Anketa

Myslíte si, že světu bezprostředně hrozí globální válečný konflikt?
Ano
77,8 %
Ne
22,2 %
Celkem hlasovalo 4201 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám