Hlavní obsah

Buďte hrdí, že nešlo o skutečnou katastrofu, řekl Trump zdevastovanému Portoriku

San Juan

Na amerického prezidenta Donalda Trumpa se po návštěvě hurikánem Maria zdevastovaného Portorika snesla kritika. Ostrovanům, které přijel do hlavního města San Juan podpořit, totiž v úterý řekl, že mohou být hrdí na to, že při bouři nezemřelo tolik lidí jako při skutečné katastrofě. Připomněl jim také, kolik Spojené státy do Portorika investovaly.

Trump házel v distribučním centru v Portoriku do davu papírové utěrkyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Když se podíváte na skutečnou katastrofu jako (hurikán) Katrina a podíváte se na strašlivé stovky a stovky lidí, kteří umřeli, a na to, co se stalo tady s tou bouří, jež byla zdrcující, nikdo nikdy nic takového neviděl,“ prohlásil Trump podle agentury AP.

Zřejmě tím chtěl říci, že je zázrak, že není bilance po řádění hurikánu Maria na Portoriku tragičtější.

Krátce poté, co šéf Bílého domu v San Juan promluvil, úřady Portorika navýšily oficiální počet obětí ze šestnácti na čtyřiatřicet. Hurikán Katrina v roce 2005 ve Spojených státech připravil o život 1836 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Maria udeřil na PortorikoVideo: Reuters

Nerad to říkám, ale stojíte nás peníze

Šéf Bílého domu v Portoriku zmínil také peníze z federálního rozpočtu, které půjdou na opravu škod. „Hrozně nerad to říkám, Portoriko, ale trochu jste nám nabourali rozpočet, protože jsme v Portoriku utratili hodně peněz. Ale to je v pořádku, protože jsme zachránili hodně životů,“ prohlásil Trump.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump přiletěl podpořit Portoriko.

Bílý dům se chystá požádat Kongres, aby na pomoc Portoriku uvolnil 29 miliard dolarů, což je v přepočtu 638,8 miliardy korun. Celková výše škody se bude podle agentury Moody pohybovat někde v rozmezí 38,3 až 95 miliard dolarů, v přepočtu asi 844 miliard až 2,1 biliónu korun.

Kritiky neutišil

Americký prezident do Portorika dorazil poté, co se na federální vládu snesla kritika za údajně pomalou reakci na přírodní katastrofu, která toto nezačleněné území Spojených států postihla na konci září. [celá zpráva]

Bez proudu se ocitly milióny lidí a mnohým se nedostávalo potravin ani pitné vody. Kritici hovoří o tom, že Trump pokládá Portoričany za občany druhé kategorie.

„Nepamatuji si, že by prezident po hurikánu Harvey řekl Texasu nebo Floridě po Irmě, že nabouraly rozpočet,“ prohlásil například demokratický senátor Chuck Schumer.

Minimálně část z 3,4 miliónu obyvatel Portorika však návštěva amerického prezidenta potěšila, upozornil server Deutsche Welle. „Nikdy jsme neměli prezidenta, který by nás po takové katastrofě navštívil. Někdo by měl ocenit jeho motivaci,“ cituje například agentura AP sedmdesátiletou Lucy Falerovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám