Hlavní obsah

Spojené státy stáhly diplomaty z Kuby kvůli tajemným útokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy stahují od pátku přes polovinu svého osazenstva z velvyslanectví na Kubě kvůli tajemným útokům, po nichž se cítili špatně. Současně varovaly turisty před návštěvou ostrova, protože k některým útokům došlo i v hotelích.

Foto: Profimedia.cz

Velvyslanectví USA v Havaně

Článek

O zdravotních problémech hovořilo 21 zaměstnanců, kteří si stěžovali na lehký otřes mozku, hluchotu, zmatenost i nevolnost. Postiženi jsou i dva Kanaďané. [celá zpráva]

Z amerického velvyslanectví odjíždějí všichni členové sboru, kteří nejsou potřeba a rodinní příslušníci diplomatů. „Dokud kubánská vláda nezajistí bezpečnost našich lidí, budeme omezeni na nouzový personál,“ uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. Spojené státy také přestaly na neurčitou dobu vydávat víza.

Původně se problémy připisovaly sonickým útokům, ale Kuba popřela, že je podnikala, či s nimi něco měla společného. Neznámé útoky se nepodařilo objasnit, i když je vyšetřovaly kubánské úřady, americká FBI a kanadská Královská jízdní policie. „Neznáme prostředky, metody ani to, jak byly útoky podniknuty,“ uvedl nejmenovaný americký představitel pro BBC.

Útok neslyšitelným zvukem

„Nemůžeme vyloučit možnost, že za tím stojí třetí strana,” uvedl americký představitel. [celá zpráva]

O sonických útocích se mluvilo především kvůli tomu, že někteří lidé si stěžovali na hluchotu. Podle experta na bioelektromagnetismus Denise Bedata je ale z technického hlediska „docela pravděpodobný útok neslyšitelným zvukem”. „Ultrasonické vlny, které není člověk schopen slyšet, mohou být vysílány reproduktorem se zesilovačem, který nemusí být velký a může být vně i uvnitř domu,“ dodal Bedat.

Zmínil v této souvislosti americkou energetickou zbraň ADS, který vysílá vlny horka, tedy vlny o frekvenci 96 GHz o délce 3,2 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám