Hlavní obsah

Začíná stavba Trumpovy „velké a nádherné zdi” na hranicích s Mexikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američané začali se stavbou zdi na mexické hranici. Zatím staví jen prvních osm bloků, přesto je to z hlediska plnění předvolebních slibů prezidenta Donalda Trumpa důležitý krok. Trump před volbami slíbil na hranicích s Mexikem kvůli dlouhodobým problémům s nelegální migrací z této země „velkou a nádhernou zeď”.

Foto: Penna Group

Jeden z návrhů designu hraniční zdi mezi USA a Mexikem

Článek

Čtyři prototypové bariéry budou vystavěny z betonu, další čtyři z odlišných materiálů, uvedla podle BBC americká pohraniční stráž. Až poté se posoudí, která z nich je hůře překonatelná.

Zatím to budou jen krátké devět metrů vysoké úseky poblíž San Diega. Měly by být hotovy do třiceti dní. Následovat bude tříměsíční testování a nakonec vyhodnocování, který materiál se nejlépe osvědčil.

Foto: , ČTK/AP

Plot, který dělí San Diego a mexickou Tijuanu

Foto: , ČTK/AP

Plot, který stojí mezi San Diegem a Tijuanou

Každá ze zdí vyjde americké daňové poplatníky na 450 tisíc dolarů. To je v přepočtu necelých deset miliónů korun. Tyto peníze už Kongres Trumpovi vyčlenil, nikoliv však 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy korun) na zahájení stavby celé zdi. Trump sice v průběhu kampaně sliboval, že zeď zaplatí Mexičané, ti to však odmítli a zatím to nevypadá, že by měli v úmyslu svůj postoj měnit.

Zeď by měla podle Trumpova slibu vyrůst po celé délce asi 3200 kilometrů dlouhé hranice s Mexikem. Na mnoha místech přitom už stojí plot.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související články

Zeď bude za každou cenu, tvrdí Trump

Za jakoukoliv cenu je americký prezident Donald Trump připraven realizovat svůj plán na stavbu protimigrační zdi na hranicích s Mexikem. Prohlásil, že...

Výběr článků

Načítám