Hlavní obsah

Otec nemívá vždycky pravdu, připouští Ivanka Trumpová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ivanka Trumpová (35), dcera a poradkyně amerického prezidenta, se v rozhovoru pro podnikatelský list Financial Times hájila před kritiky, podle nichž zradila liberální hodnoty. Připustila, že s otcem v mnohém nesouhlasí, ale odmítá prý námitky ventilovat veřejně, protože chce zůstat součástí prezidentského týmu.

Foto: Jim_bourg, Reuters

Ivanka Trumpová

Článek

„To ale neznamená, že v Bílém domě je na všechno jediný správný názor. Jen se nechceme vzájemně podrážet. S otcem někdy nesouhlasím a svůj názor mu řeknu, ale je to nakonec on, kdo přijímá rozhodnutí,“ řekla.

Hillary Clintonová, Trumpova demokratická rivalka z prezidentských voleb, nedávno Ivanku napadla za to, že je „komplicem“ otcových přečinů. Vytkla jí, že otce nechala odstoupit od klimatické dohody a zakázat transgenderovým vojákům službu v americké armádě.

Prezident podepsal rezoluci Kongresu

V roli poradkyně se Ivanka distancovala od otce jen jednou, a to kvůli názoru na rasistické demonstrace v Charlottesville. Coby konvertitka k judaismu tím vyhověla názoru svého rabína. „Lidé ale mají ode mě nerealistická očekávání. Otec nemůže zradit své hodnoty a voliče, kteří ho přivedli do Bílého domu,“ zdůraznila.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump s dcerou Ivankou

Trump ve čtvrtek podepsal rezoluci odsuzující neonacisty, rasisty a vyznavače bělošské nadřazenosti. Text rezoluce v úterý schválily obě komory Kongresu a podpořili ho republikánidemokrati. Kongres tak reagoval na Trumpovy náznaky, že mezi bělošskými rasisty a jejich odpůrci na srpnových protestech v Charlottesville není velký rozdíl.

Toto stanovisko Trump zopakoval i krátce před čtvrtečním podepsáním kongresové rezoluce. „I na druhé straně bylo několik pěkných pacholků, nic jiného jsem se nesnažil říci,“ prohlásil na adresu skupin antifašistů, kteří se rasistické demonstraci postavili.

Pozapomíná na stavbu zdi?

Prezident se nyní pokouší o vstřícné kroky vůči opozičním demokratům. Podle některých analytiků tím prý ztrácí podporu skalních republikánských voličů.

Trump mimo jiné vyhověl minulý týden demokratickým lídrům Sněmovny reprezentantů a Senátu Nancy Pelosiové a Chuckovi Schumerovi při jednání o dluhovém stropu, když dal přednost jejich návrhu na tříměsíční zvýšení limitu před názorem republikánských vůdců v Kongresu. Ve středu pak s demokratickou dvojicí jednal o zákonné ochraně přistěhovalců, kteří přišli do USA jako děti se svými rodiči. Prezident také nenápadně vypouští ze své rétoriky stavbu zdi na hranici s Mexikem, například při současném jednání o novém imigračním zákoně.

Část komentátorů se domnívala, že Trump chce jednání o zákonu využít a výměnou za něj získat od demokratů souhlas s financováním stavby zdi. Nyní se zdá, že může podpořit pokračování programu DACA nezávisle na zásadním bodu svého programu.

Lidé, které Trump získal na svou stranu sliby o snížení počtu přistěhovalců, na to hledí nelibě a část z nich prezidentův ústup od nacionalistické politiky přičítá velkým personálním změnám v Bílém domě.

Reklama

Související články

Trump slibuje nižší daně všem

Výrazné snížení daní domácnostem i korporacím slibuje v rámci chystané daňové reformy americký prezident Donald Trump.

Výběr článků

Načítám