Hlavní obsah

Florida zavírá školy, nařídila evakuaci půl miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Americký stát Florida se v pátek chystá uzavřít všechny školy a univerzity kvůli očekávanému úderu hurikánu Irma, který má poloostrov zasáhnout o víkendu. Guvernér Rick Scott celkem nařídil evakuaci půl miliónu lidí z pobřežních oblastí. Řada z nich nyní čeká v dlouhých frontách u čerpacích stanic, které se potýkají s nedostatkem pohonných hmot. Také na Kubě byli evakuováni turisté.

Foto: Gerben Van Es/Dutch Defense Ministry , ČTK/AP

Spoušť po hurikánu Irma na ostrově Svatý Martin.

Článek

Zatímco během čtvrtka předpovědní modely počítaly s tím, že hurikán přejde podél pobřeží Floridy, v posledních hodinách začínají meteorologové odhadovat, že jeho střed zasáhne přímo Miami a okolí. Guvernér Scott k dosud vyhlášeným oblastem evakuace přidal lokalitu jižně od jezera Okeechobee zahrnující mimo jiné okres Palm Beach.

Nařídil rovněž uzavření všech základních, středních i vysokých škol ode dneška do pondělka. Některé jejich budovy mohou podle úřadů sloužit jako nouzové ubytovny pro lidi, kteří přijdou kvůli živlu o přístřeší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lovci hurikánů proletěli okem IrmyVideo: Reuters

Hurikán nejsilnější kategorie prošel východním Karibikem, kde zabil nejméně 14 lidí a napáchal obrovské škody. Nyní se nachází severně od Haiti a míří směrem ke Kubě a Bahamám.

Kuba proto nechala z ohrožených oblastí evakuovat 10 000 turistů.

Na Floridu by měla Irma dorazit s mírně slabší rychlostí větrů, stále však jako hurikán jedné ze dvou nejsilnějších kategorií.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Irma láme stromy i rekordy

Hurikán Irma, který se blíží k americké pevnině, láme rekordy ohledně síly i vytrvalosti. Do páté nejsilnější kategorie spadá už 33 hodin, což znamená, že jde...

Výběr článků

Načítám