Hlavní obsah

Hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon končí

Washington
Aktualizováno

Hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon končí v Bílém domě. Na svém odchodu se domluvil s personálním šéfem Johnem Kellym, uvedla mluvčí Bílého domu Sandersová.

Foto: ČTK/AP

Steve Bannon

Článek

Bannon údajně podal výpověď už 7. srpna. Oficiální oznámení mělo přijít tento týden, ale bylo odloženo kvůli nepokojům ve Virginii.

Bývalý šéf ultrakonzervativního webu Breitbart News dlouhodobě vadil levici i řadě občanských skupin, které mu vyčítaly xenofobní názory. Počet jeho kritiků však v posledních dnech začal výrazně růst a patří k nim i mnozí Trumpovi spolupracovníci včetně nového personálního šéfa jeho úřadu Johna Kellyho.

Tento Trumpův oblíbený generál při inspekci náplně Bannonovy práce přišel na to, že má sice k dispozici rozsáhlý tým, ale nemá prakticky žádné konkrétní povinnosti.

Proti Bannonovi se vyjadřují i další lidé z Bílého domu, jako je hlavní bezpečnostní poradce Herbert Raymond McMaster či Trumpův zeť Jared Kushner. V neděli jej kritizoval i někdejší krátkodobý šéf prezidentova tiskového oddělení Anthony Scaramucci.

Prezident nad Bannonem držel ochrannou ruku, zčásti patrně i proto, že mu jeho postava zajišťuje sympatie krajně konzervativního křídla republikánských voličů. V posledních dnech však údajně dospěl k přesvědčení, že jeho vinou z úřadu unikají informace na veřejnost. Stejné podezření přispělo i k pádu bývalého personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám