Hlavní obsah

Venezuela je katastrofa a my jsme všude, pohrozil Trump i Caracasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v noci na sobotu pokračoval ve své ostré rétorice z tohoto týdne a pohrozil vojenským řešením i autoritářské vládě Venezuely. Podle něj mají USA v případě Venezuely mnoho možností, včetně vojenského řešení. Americký prezident to podle agentury AP řekl novinářům v New Jersey, když krátce odpovídal na otázky ohledně KLDR.

Foto: John Sommers II, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

"Venezuela je katastrofa, velmi nebezpečná... Máme mnoho možností pro Venezuelu a je mezi nimi i vojenské řešení, bude-li to nutné," prohlásil v New Jersey Trump. "Jsme všude ve světě, máme jednotky po celém světě, v místech, která jsou velmi daleko. A Venezuela není tak daleko. A lidé tam trpí a umírají," řekl také americký prezident.

Ministr obrany Venezuely Vladimir Padrino označil Trumpova slova za „akt šílenství a maximálního extremismu”. "Nevíme, co se stane s lidstvem, se světem, se zemí v rukou téhle extremistické vlády," prohlásil ministr Padrino. Uvedl rovněž, že Venezuela je připravena se bránit jakékoli intervenci.

Trump v předchozích týdnech opakovaně kritizoval venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a porušování lidských práv jeho režimem. Spojené státy kvůli tomu nedávno uvalily sankce na zhruba tři desítky venezuelských činitelů, včetně Madura. [celá zpráva]

„Tady mě má”

Tamní režim USA kritizují také za zatýkání opozičních lídrů a za brutální potlačování protivládních demonstrací, které si od dubna vyžádaly přes 130 obětí.

Trumpovo prohlášení přichází krátce poté, co Maduro prohlásil, že by se s Trumpem v září rád osobně setkal. Maduro ve čtvrtek řekl, že již zahájil jednání, aby se schůzka mohla uskutečnit při zasedání Valného shromáždění OSN. To v New Yorku začne 12. září. "Tady mě má, když se tak zajímá o Venezuelu," vzkázal podle serveru BBC Maduro Trumpovi.

Během celého týdne probíhá ostrá slovní přestřelka mezi Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Reklama

Výběr článků

Načítám