Hlavní obsah

Ať zemře tyranie! Skupina vojáků ve Venezuele vyzvala ke vzpouře proti Madurovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina vojáků ve venezuelském městě Valencia v neděli vyhlásila rebelii proti vládě prezidenta Nicoláse Madura a vyzvala ostatní vojáky a policisty v zemi, aby se k ní připojili. Vojáci ve Valencii uvedli, že nejde o převrat, ale o snahu obnovit ústavní pořádek v zemi. Informoval deník El Nacional.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ať žije svoboda a zemře tyranie, říká vůdce rebelujících vojákůVideo: Reuters

 
Článek

„Vyhlašujeme legitimní rebelii a stojíme při statečném lidu Venezuely, neuznáváme vražednou tyranii Nicoláse Madura," uvedl kapitán Juan Caguaripano v prohlášení na videu zveřejněném na sociálních sítích. Se skupinou asi dvaceti ozbrojených vojáků za zády dodal, že cílem jejich vzpoury je obnovení ústavního pořádku, aby byla země zachráněna před totální destrukcí.

Kapitán v prohlášení vyzval všechny vojáky a policisty země, aby se k jeho jednotce připojili. Uvedl rovněž, že jeho jednotka podporuje parlament. Ten vzešel z voleb v prosinci 2015 a má v něm většinu opozice, práci poslanců ale od té doby blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Demonstrant proti venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi ve metropoli Caracasu.

„Potřebujeme čestné politiky, kteří odstraní zkorumpované vedení, jež zradilo lid. Požadujeme okamžité ustavení přechodné vlády a svobodné volby," uvedl rovněž kapitán. Proslov zakončil slovy "Ať žije svoboda a zemře tyranie!"

Vzpoura jednotky ve Valencii, která leží na severu země ve státě Carabobo, přichází den poté, co nové Ústavodárné shromáždění odvolalo generální prokurátorku Luisu Ortegovou, kritizující vládu prezidenta Madura. Toto shromáždění vzešlo z voleb, které bojkotovala opozice a které jako nedemokratické a neústavní označila řada států, včetně USA.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Na ilustračním snímku venezuelská vlajka na soše národního hrdiny Simona Bolívara v Caracasu

Jeden z lídrů vládní socialistické strany Diosdado Cabello podle agentury Reuters oznámil, že ve Valencii jde o "teroristický útok" a že tam bylo zatčeno několik vojáků. Lidé na sociálních sítí předtím hlásili zvuky výstřelů v oblasti kasáren. Vojáci také údajně zpívali vlastenecké písně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám