Hlavní obsah

Wray přebírá vedení FBI, americký Senát potvrdil jeho nominaci

– Washington • Aktualizováno

Americký Senát v úterý většinou hlasů potvrdil Christophera Wraye jako nového ředitele Federálního bezpečnostního úřadu (FBI). Prezident Donald Trump nominoval 50letého Wraye po květnovém odvolání dosavadního šéfa FBI Jamese Comeyho během vyšetřování podezřelých styků Trumpova okolí s ruskou stranou v době před prezidentskými volbami.

Foto: Carlos Barria/File Photo, Reuters

Nový šéf FBI Christopher Wray

Článek

Senátoři schválili nominaci Wraye poměrem hlasů 92:5, informoval server deníku The Washington Post. Proti Wrayovi hlasovali zástupci demokratů.

Wray, který dříve působil na ministerstvu spravedlnosti právě po boku Comeyho a zná se i s minulým šéfem FBI Robertem Muellerem, který vede vyšetřování kolem ruského vměšování se do voleb, senátor slíbil, že by Trumpovi odmítl slíbil loajalitu, kdyby ho o to prezident požádal. Slib souvisí s tvrzením Comeyho, že po něm Trump v rozhovoru mezi čtyřma očima věrnost požadoval.

Tiskovou konferenci o Clintonové by nepořádal

Wray během slyšení v Senátu vyšetřování o ruském vměšování přímo nekomentoval. Řekl ale, že si nemyslí, že jde o hon na čarodějnice, jak o vyšetřování tvrdí Trump.

Wray současně ocenil dřívější Comeyho odpor k sledování bez soudního příkazu, o které usilovala vláda George W. Bushe, kritizoval ale Comeyho roli během vyšetřování Hillary Clintonové a e-mailů, které vyřizovala ze soukromého serveru. Comey o dalších e-mailech informoval krátce před volbami, čímž podle kritiků mohl ovlivnit výsledek. „Nedovedu si představit situaci, v níž bych jako ředitel FBI pořádal tiskovou konferenci o osobě, která nebyla obviněna, a už vůbec, abych podával podrobnosti,“ řekl.

Wray rovněž kritizoval tvrdé vyšetřovací metody za vlády Bushe mladšího, které pak jako mučení zrušil Bushův následovník Barack Obama.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám