Hlavní obsah

Protesty cloumají Venezuelou dál, USA chystají tvrdou reakci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelská opozice vyzvala k demonstracím proti ustavení nového Ústavodárného shromáždění, které Venezuelané volili v neděli. Opozice hlasování bojkotovala a označila ho za nedemokratickou snahu o upevnění režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Spojené státy venezuelské volby a násilnosti, které je provázely, odsoudily. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že reakce Washingtonu bude „silná a rychlá”.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Hlasování provázel podle tiskových agentur i opozice značný nezájem voličů. Klíčový Madurův spojenec Diosdado Cabello ale uvedl, že účast byla rekordní.

V zemi v den voleb podle prokuratury zahynulo při střetech mezi demonstranty a policií deset lidí včetně dvou teenagerů.

Opozice vyzvala k novým protestům.

USA chystají tvrdou reakci

Stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová na Twitteru označila volby za „podvod“ a „krok k diktatuře“. Dodala, že Spojené státy „nezákonnou vládu“ nepřijmou. Podobně se vyjádřily také Peru, Argentina, Kanada, Španělsko, Mexiko, Peru a Kolumbie.

Američtí činitelé, které citovala agentura Reuters, uvedli, že americká vláda zvažuje uvalení sankcí na venezuelský ropný sektor. Washington ale podle těchto představitelů nesáhne k nejtvrdšímu možnému opatření, kterým by byl zákaz dovozu venezuelské ropy do USA.

Venezuela prožívá nejtěžší politickou a ekonomickou krizi za dlouhá léta a při protivládních protestech tam od dubna zemřelo již 117 lidí a více než 2000 osob bylo zraněno. V pátek a sobotu však davy v ulicích početně zeslábly poté, co vláda protesty zakázala pod hrozbou až desetiletého trestu vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

USA stahují diplomaty z Venezuely

Ministerstvo zahraničí USA ve čtvrtek nařídilo rodinným příslušníkům pracovníků velvyslanectví v Caracasu opustit Venezuelu do nedělního zahájení...

Výběr článků

Načítám